Judeţul Botoşani a rămas fără capacitate de analiză imagistică de înaltă calitate în sistemul medical de stat. Asta după ce toate cele trei computere tomograf, câte sunt în judeţ, s-au defectat. Aparatul de la Dorohoi şi cele două de la Botoşani stau şi aşteaptă reparaţii, care sunt, însă foarte costisitare.
Aparatul de la Spitalul Judeţean care abia a împlinit doi ani este nefuncţional de câteva luni bune, după ce tubul de Raze X a cedat şi a necesitat înlocuire. Pentru că piesa este foarte scumpă, unitatea sanitară s-a bazat tot pe computerul tomograf vechi, care, aşa cum era de aşteptat, a cedat şi el, în cursul zilei de miercuri.
În acest context, pentru moment, pacienţii care au nevoie de examen tomografic vor fi transportaţi la o clinică privată din oraş, cu care spitalul a încheiat un contract sau la Suceava, pe timpul nopţii.
Conducerea unităţii sanitare spune că speră să rezove în câteva zile problema. „Am dat deja comandă de piesa respectivă. În baza comenzii, în trei zile vine piesa. Între timp asigurăm toate urgenţele cu o clinică din oraş şi Spitalul Judeţean Suceava. Pentru moment reparăm aparatul vechi, pentru că înlocuirea tubului la el costă mult mai puţin”, a spus economistul Doina Caba, managerul Spitalului Judeţean.
Medici îndemnați la cumpătare
Cu tote acestea, informarea trimisă către toţi medicii din spital nu este atât de optimistă. „Preconizăm că defecţiunea CT-urilor din cadrul spitalului să fie remediată până la sfârşitul lunii august”, se arată în respectiva adresă, care îndeamnă şi la cumpătare din partea medicilor care solicită această investigaţie, pentru că spitalul trebuie să o plătească. „Rugăm medicii să avizeze efectuarea acestor CT-uri doar la pacienţii urgenţe medico-chirurgicale, datorită faptului că până la sfârşitul anului este un plafon de 40.000 de lei, care nu poate fi depăşit”, este avertismentul către medicii din spital.
Problema afectează și Serviciul de Ambulanță
Problema nu se răsfrânge doar asupra pacienţilor care au nevoie de examen CT, ci şi a celor care au nevoie de ajutorul unui echipaj de la Ambulanţă. Asta pentru că 2-3 echipaje, din cele opt existente, sunt aproape în permanenţă ocupate cu transportul pacienţilor la şi de la examenul CT, fie că este vorba despre clinica din Botoşani, pe timpul zilei sau Spitalul Suceava, pe timpul nopţii. „La Suceava chiar râdeau de noi miercuri noapte. Au spus că avem trei tomografe şi niciunul nu e bun. Ei îşi fac întâi cazurilor lor, iar ambulanţele de la Botoşani pot aştepta şi o oră-două”, a spus un medic din cadrul SJA Botoşani.