Prezent vinerea trecută la Botoşani, ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi-a exprimat speranţa că vor fi finalizate lucrările la Casa Sofian, deşi acestea merg foarte greu. În primul rând, ritmul lucrărilor depinde de fonduri. „Fiind monument istoric, pentru fiecare centimetru trebuie să fii atent. Odată ce s-au împlinit două lucruri foarte importante, s-a eliminat ciuperca şi s-a asigurat structura, acum ar trebui să asigurăm şi acoperişul să nu plouă înăuntru, după care faţadele exterioare şi apoi interiorul”, a spus ÎPS Teofan.
Întrebat când estimează că acest imobil va fi inaugurat, înaltul ierarh a răspuns „în veacul aceasta”.
Dănuţ Huţu, directorul Direcţiei Judeţene de Cultură, a explicat că, din cele transmise de constructor, reiese că în această lună vor fi finalizate lucrările la acoperiş. „Anul acesta s-a lucrat la Casa Sofian şi se lucrează şi în prezent. Sunt speranţe că Secretariatul de Stat pentru Culte va mai asigura fonduri în acest an pentru continuarea lucrărilor”, a spus oficialul.
Lucrările la Casa Sofian au început în anul 2008
Reabilitarea Casei Sofian a început în anul 2008. După un an, imobilul a fost inclus în ”Planul Național de Restaurare”, Ministerul Culturii alocând 600.000 de lei, sumă infimă în raport cu valoarea lucrărilor de executat.
După cinci ani, în anul 2014, s-a anunţat că prin Compania Naţională de Investiţii va fi asigurată consolidarea şi intervenții pentru eliminarea ciupercii care afecta clădirea, urmând ca reabilitarea să fie continuată cu fonduri de la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei și autoritățile locale. CNI a alocat atunci un milion de euro, lucrările derulându-se câţiva ani.
În 2018, pentru Casa Sofian nu au mai fost alocate fonduri, fiind executate doar câteva lucrări, cu banii rămaşi din 2017. În anul 2019, la capitolul fonduri pentru acest monument istoric au fost contabilizate doar promisiuni.
Casa Sofian este monument istoric
Casa Sofian este monument istoric, una dintre puținele case-conac realizate în stilul Art-Nouveau, de meșteri din Franța. Imobilul a fost construit în secolul al XIX-lea de boierul Nicolae Sofian și soția sa Ruxandra. Nicolae Sofian a fost primarul Botoșaniului, parlamentar, dar și un mare filantrop. El și-a donat averea celor care aveau nevoie de ajutor. În regimul trecut, Casa Sofian a găzduit un orfelinat și apoi a fost lăsată în paragină.
După Revoluţie, Casa Sofian a fost preluată de Consiliul Municipal Botoşani. Aleşii locali doreau să facă acolo un cazinou, plan care a fost abandonat. Imobilul a fost preluat de Consiliul Judeţean, instituţie care, în anul 2003, l-a cedat, cu titlu gratuit Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.