sâmbătă, aprilie 12, 2025
AcasăLocal BTZece consilieri pentru conducerea CJ Botoșani. Numărul posturilor din instituție ajunge la...

Zece consilieri pentru conducerea CJ Botoșani. Numărul posturilor din instituție ajunge la 177

Conducerea Consiliului Județean (CJ) Botoșani intenționează să angajeze încă trei consilieri în cadrul cabinetelor proprii. Angajările ar urma să se facă direct, fără concurs, iar propunerea a generat un adevărat scandal în ședința CJ de vineri, 30 iulie a.c.. Consilierii liberali au încercat să arate că posturile cu pricina nu vor aduce niciun beneficiu locuitorilor județului, dar cu toate astea schema de personal extinsă a fost aprobată.

Președintele CJ Botoșani, Doina Federovici, a venit cu un proiect de hotărâre care viza modificarea organigramei și statului de funcții ale aparatului de specialitate al CJ în care, pe lângă o serie de reorganizării impuse de noul Cod administrativ se cerea și „înființarea a trei posturi contractuale de consilier, din care un post de consilier la Cabinetul Președintelui și câte un post de consilier la Cabinetele Vicepreședinților”.

Prima reacție a venit din partea liderului de grup a consilierilor liberali, Viorel Iliuță. „Codul Administrativ vă permite înființarea unor număr de consilieri la cabinetul demnitarilor, dar nu vă obligă. Practic, prin această modificare pe care o propuneți noi nu vedem niciun fel de beneficiu nici pentru județ, nici pentru locuitorii săi și nici pentru buget”.

A urmat reacția președintelui CJ, Doina Federovici, care a făcut trimitere la ultimele modificări operate în structura Instituției Prefectului, unde numărul de posturi a crescut în ultima perioadă. „Introducerea acestor posturi în organigramă nu este similară și cu ocuparea lor. Doamnelor și domnilor consilieri județeni liberali, guvernele pe care le susțineți au pus în aplicare prevederile Codului Administrativ și au numit doi subprefecți. Nu v-am văzut protestând, ba din contră ați susținut că așa trebuie să se întâmple pentru că așa prevede Codul Administrativ. De asemenea, când la Cancelaria Instituției Prefectului s-a înființat postul de secretar al Cancelariei Prefectului, de asemenea nu ați protestat. Ce să înțelegem? Aveți poate o dublă măsură și legea trebuie aplicată doar atunci când vă convine dumneavoastră. Repet, noi punem în aplicare doar prevederile Codului Administrativ”, a replicat Federovici, președinte Consiliul Județean.

O altă reacție vehementă a venit din partea consilierului județean PNL Gabriel Alecsandru, care a adunat numărul total al consilierilor rezultat din noua organigramă. „Noi vorbim de mere și dumneavoastră ne explicați de pere. Din câte știu eu legea vă permite, nu vă obligă. Trei demnitari sunteți – aveți nevoie de 10 consilieri pentru a eficientiza activitatea Consiliului Județean? Îmi pare rău, dar nu cred că asta înseamnă eficiență – trei persoane să aibă 10 consilieri”, a spus Gabriel Alecsandru.

În apărarea conducerii CJ a intervenit consilierul județean PSD, Sergiu Marian, care a făcut trimitere la vechiul mandat când, fără să existe aceste funcții de consilieri la cabinetele demnitarilor, vechea conducere nu ar fi avut prea multe realizări. „Doamna președinte are nevoie de susținerea acestor consilieri. Ce nu este interzis, este permis”, a spus Sergiu Marian.

Prin urmare, în ciuda opoziției liberalilor, proiectul a fost adoptat cu votul majorității consilierilor.

Cert este că pentru o perioadă de timp, cele trei posturi vor figura doar „pe hârtie”. Asta pentru că, nefiind bugetate, ele nu vor putea fi ocupate, CJ fiind nevoit să se încadreze în limita alocațiilor bugetare votate în primăvară la adoptarea bugetului județean pe venituri și cheltuieli. Singura „portiță” pentru eventuale angajări imediate ar fi pensionarea vreunuia dintre actualii angajați din aparatul propriu al CJ.

În schimb, hotărârea adoptată vineri deschide calea unor eventuale angajări de anul viitor, când în cabinetele celor trei șefi ai CJ ar putea să-și facă apariția cei trei noi consilieri personali.

Prin votul de vineri, din ședința CJ, numărul de posturi aprobat din organigrama aparatului propriu al CJ se modifică de la 174 posturi la 177 posturi. Deci, doar în aparatul propriu al consiliului județean vor lucra 177 de persoane.

Dintre acestea, 10 vor fi ocupate direct de angajații cabinetelor demnitarilor (n.r. – președintele CJ având dreptul la șase consilieri, iar cei doi vicepreședinți la câte doi). La acestea se adaugă funcția de administrator public, 134 de funcții publice (n.r. 17 de conducere și 117 de execuție) și 39 de funcții contractuale. În prezent, din cele 177 de posturi, 146 sunt ocupate, iar 31 sunt vacante, toate posturile neocupate fiind din categoria celor de execuție.

 

 

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
10.6 ° C
11.6 °
10.6 °
70 %
2.7kmh
98 %
S
11 °
D
15 °
lun
16 °
mar
17 °
mie
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Așa e regula acum, după ce-ți rupi roata într-o groapă, lași cauciucul acolo.

EDITORIAL

În ceea ce privește porția de circ, putem spune că avem cantitate cât să dăm și la alții, calitatea e discutabilă, însă ține gândul...

EPIGRAMA ZILEI

Problema ucraineană Se va rezolva la țar Numai printr-un emisar Ales pe ... Sprânceană! - Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...