Situație incredibilă într-o comună din zona municipiului Dorohoi, unde un elev în vârstă de 14 ani a ajuns să fie trimis în judecată pentru agresiune sexuală, după ce ar fi pipăit o colegă dintr-o altă clasă. Totul s-ar fi întâmplat chiar în unitatea de învățământ, în timpul unei pauze.
Anchetat și trimis în judecată, băiatul a scăpat inițial de dosar după ce magistrații Judecătoriei Dorohoi au dispus încetarea procesului penal pe motiv că tatăl victimei ar fi renunțat la plângere. Luna aceasta, însă, Curtea de Apel Suceava a casat sentința și a dispus rejudecarea cazului întrucât încadrarea juridică a faptei și Codul penal nu permit retragerea plângerii în astfel de situații.
Poliţiştii s-au sesizat din oficiu
Faptele s-ar fi petrecut în perioada 20 septembrie 2019 – 17 octombrie 2019, când băiatul, în vârstă de 14 ani, în timp ce se afla în incinta școlii din localitate, de mai multe ori și prin constrângere, a atins-o cu mâna pe sâni și pe fese pe o elevă în vârstă de 12 ani. Întâmplarea a ajuns și la urechile polițiștilor, care s-au sesizat din oficiu și au inițiat o anchetă.
Cum audierile și investigațiile au confirmat aspectele, băiatul a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Dorohoi pentru agresiune sexuală. În proces, însă, fata, care a fost însoțită de tatăl ei, a arătat că s-a împăcat cu băiatul și că nu a dorit să se ajungă în instanță. Ba mai mult, tatăl ei a declarat în fața completului de judecată că își retrage plângerea formulată împotriva băiatului, iar retragerea plângerii a fost însușită de către procurorul de ședință. Prin urmare, instanța a dispus încetarea procesului penal.
Cazul a fost analizat și de magistrații Curții de Apel Suceava
Surpriza a apărut ulterior când, realizând că fata era minoră, procurorii au descoperit că retragerea plângerii nu poate opera în astfel de situații și au făcut apel. Cazul a fost analizat și de magistrații Curții de Apel Suceava, care au decis în final casarea sentinței și trimiterea dosarului spre rejudecare.
„Retragerea plângerii prealabile poate interveni în cazul infracțiunilor pentru care punerea în mișcare a acțiunii penale este condiționată de introducerea unei plângeri prealabile. În cazul infracțiunii de agresiune sexuală, doar în cazul variantei tip prevăzută la alin. 1 acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, fiind deci posibilă retragerea acesteia, în cazul variantelor agravante, prev. de art. 219 alin. 2 și 3 Cod penal, acțiunea penală punând-se în mișcare din oficiu. Raportat la dispozițiile legale anterior menționate, se constată că în mod greșit instanța de fond a dispus încetarea procesului penal față de inculpatul minor, ca urmare a retragerii plângerii prealabile formulate de reprezentantul legal al persoanei vătămate”, au arătat judecătorii.
Prin urmare, chiar dacă a pipăit o colegă la școală, băiatul riscă să suporte acum consecințele legale, fapta fiind asimilată unei infracțiuni de agresiune sexuală asupra unei minore.