Cu prilejul împlinii a 140 de ani de la nașterea compozitorului botoșănean George Enescu, Fundația Pro Patrimonio organizează prima ediție a evenimentului „Concerte pe Siret”. Acestea se vor desfășura în perioada 18-21 august și își propun să integreze Casa George Enescu din Mihăileni în circuitul cultural și educațional zonal și național.
Concertele vor avea loc la Casa George Enescu de la Mihăileni, la Conacul Miclescu de la Călinești și la Conacul Moruzi de la Vârfu Câmpului.
Proiect lansat pentru a atrage un public regional, național și din străinătate pentru o dezvoltare durabilă
Evenimentul cultural îți propune să devină un proiect anual, din ce în ce mai amplu ca ofertă culturală, spații de desfășurare, notorietate, tipuri de evenimente, dar și să atragă un public regional, național și din străinătate pentru o dezvoltare durabilă, bazată pe valorile și patrimoniul material și imaterial al întregii regiuni. Frumusețea naturii, diversitatea patrimoniului arhitectural, a tradițiilor din regiune pot sprijini dezvoltarea zonelor rurale și plasarea acestora pe harta turistică, economică și culturală a României.
Concertele vor fi susținute de Raluca Știrbăț, pianistă la Opera din Viena și președintele Societății Internaționale „George Enescu” de la Viena, inițiatoarea și susținătoarea proiectului de salvare a casei mamei lui George Enescu de la Mihăileni, violoncelistul Rudolf Leopold (Austria), soprana Simina Ivan (România, Austria), Cvartetul OUTIS, duo-ul de viori Les Violons d´Ingres (Italia) și Fanfara Shukar (România). De asemenea, vor interpreta piese din repertoriul enescian tineri pianiști și violoniști de la licee și facultăți de muzică din Iași, Timișoara și București.
Totodată, în cadrul evenimentului, va avea loc proiecția filmului documentar Renașterea casei Enescu de la Mihăileni, în regia lui Francisc Mraz.
Fundație care are ca scop reintroducerea patrimoniului abandonat în circuitul economic și cultural
De 20 de ani Fundația Pro Patrimonio intervine în aproape toate regiunile României pentru a revitaliza şi întări comunităţi dezavantajate, aflate departe de zonele de progres. Scopul este de a reintroduce în circuitul economic şi cultural un patrimoniu construit, în prezent abandonat care și-a pierdut rolul şi de a-i reface legăturile identitare şi cu comunitatea.