Vineri, 30 iulie, Patriarhul Teoctist va fi comemorat în comuna natală, Stăuceni, la 14 ani de la urcarea la Ceruri. Astfel, de la ora 8:00, în Biserica „Naşterea Maicii Domnului”, din satul Victoria, ctitorie a PF Teoctist, va fi oficiată Sfânta Liturghie, urmată de slujba de pomenire a celui care a fost Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în perioada 1986 – 2007. De la ora 12:30, la Casa Memorială „Teoctist Patriarhul”, din satul Tocileni, PS Nichifor Botoşăneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, împreună cu un sobor de preoţi, va oficia o slujbă de pomenire.
„Este datoria noastră morală să-i cinstim memoria”
Aşa după cum a declarat Cozmin Epuraş, primarul comunei Stăuceni, pentru autorităţile locale, dar şi pentru săteni, este o datorie de onoare să-l omagieze pe cel mai de seamă fiu al comunei.
„Având în vedere că este cea mare personalitate a comunei şi una dintre cele mai mari ale judeţului şi ţării, este datoria noastră morală să-i cinstim memoria. Un proiect de suflet este Casa Memorială din Tocileni, care a fost sfinţită de ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei în anul 2014, alături de un sobor de arhierei şi preoţi. Casa Memorială este deschisă pentru vizitatori şi este inclusă în circuitul de turism ecumenic”, a mai precizat primarul Cozmin Epuraş.
„Închinarea în duh şi în adevăr a arătat-o prin credinţa sa statornică în Dumnezeu”
Pe 30 mai 2021, cu prilejul slujbei de resfinţire a Bisericii „Naşterea Maicii Domnului”, ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a spus că Părintele Patriarh Teoctist a arătat, a trăit şi a mărturisit închinarea în duh şi în adevăr „prin dragostea lui faţă de slujbele bisericii, faţă de pravila de la chilie, a dobândit-o prin iubirea de neam, prin iubirea de familie, prin iubirea faţă de sfintele parohii şi iubirea cea mare faţă de sfintele mănăstiri„.
„Închinarea în duh şi în adevăr a arătat-o prin credinţa sa statornică în Dumnezeu, o credinţă lină, liniştită, fără convulsii, fără agitaţii, fără exclusivisme de un fel sau altul, o credinţă în aşa fel încât poate fi numită în duh şi în adevăr. Închinarea în duh şi în adevăr a arătat-o prin nădejdea în Dumnezeu pe care o avea ca pe o ancoră puternică a sufletului său, nădejde arătată în încredinţarea vieţii sale şi a bisericii pe care a slujit-o în mâna lui Dumnezeu cel atotputernic”, a mai spus ÎPS Teofan.
Părintele Patriarh Teoctist, pe numele de mirean Teodor Arăpaşu, s-a născut pe 17 februarie 1915, în satul Tocileni – comuna Stăuceni şi a trecut la cele veşnice pe 30 iulie 2007.