duminică, aprilie 6, 2025
AcasăLocal BTNemulţumiri în educaţie de la banii pentru concediu

Nemulţumiri în educaţie de la banii pentru concediu

Multe cadre didactice botoşănene sunt nemulţumite că Ministerul Educaţiei a modificat, în plină perioadă de concedii, regulile de acordare a zilelor libere legale. Potrivit Ordinului 4.050 din 29 iunie 2021, intrat în vigoare pe 13 iulie, indemnizația de concediu nu se mai plătește automat, doar ca efect al depunerii cererii de concediu, „cu cel puțin 5 zile înaintea plecării în concediu”, ci doar după o cerere făcută cu 30 de zile înainte de plecarea în vacanță.

Dacă unii colegi ar solicita în aceste zile banii, ar însemna să-i primească la finele lunii august. Când să mai plece în concediu? Pare că totul este stabilit aşa, cu dedicaţie, pentru acest an, ca să nu se poate plăti avans. Se pare că de asta a fost dat ordinul, ca să mascheze faptul că nu sunt bani şi între timp se va face rectificare şi se va corecta situaţia”, a declarat Liviu Axinte, liderul Ligii Sindicatelor din Învăţământ (LSI).

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean a solicitat şcolilor să transmită necesarul de fonduri pentru plata concediilor. „Din ce am discutat ieri la inspectoratul şcolar, instituţia ar fi avut pentru avansurile pe concedii aproximativ trei milioane de lei. Am înţeles că suma reprezintă 56% din ce au solicitat şcolile”, a explicat Liviu Axinte.

Potrivit liderului LSI, în ultimii ani, când se plăteau drepturile pe luna iunie, angajaţii din sistem primeau aproape 100% din drepturile cuvenite pentru lunile iulie şi august, reprezentând aşa zisa indemnizaţie de concediu. „Orice angajat, când ia concediu, aşteaptă  şi drepturile aferente. Banii urmau să fie viraţi în conturile şcolilor ieri şi azi (marţi şi miercuri – n.r.), în procentul de 56%. Sunt colegi nemulţumiţi că nu au primit banii până la această dată”, a concluzionat Liviu Axinte.

Unele cadre didactice au cerut să primească în fiecare lună drepturile salariale, chiar şi în perioada vacanţei de vară.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer fragmentat
-0 ° C
2.7 °
-0 °
87 %
1.3kmh
73 %
D
1 °
lun
5 °
mar
7 °
mie
6 °
J
7 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Pentru cei care uită cam repede prin ce-am trecut e necesară o excursie la gară.

EDITORIAL

Unul dintre subiectele dezbătute în cea mai recentă ședință a CL Botoșani a avut ca … „obiecte ale muncii”, două clădiri istorice, de patrimoniu,...

EPIGRAMA ZILEI

Când s-a întors din armată Nu a mai găsit-o fată; Azi, alt șoc l-a dărâmat: A găsit-o, dar ... băiat!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...