Sute de elevi botoşăneni participă în această lună la ore de pregătire organizate în şcoli, în cadrul programului „Şcoală după şcoală”. Datele centralizate prezentate de Ada Macovei, inspector şcolar general adjunct, arată că în această lună se fac ore în zece şcoli pentru 841 de elevi. În luna august, programul se va derula în 11 şcoli, cu 861 de elevi.
„Orele se desfăşoară după un program stabilit de şcoală. Acum, în vacanţă, s-au comprimat orele şi se fac în două – trei zile. Copiii nu sunt chemaţi câte două ore în fiecare zi, să nu facă mai mult pe drum decât stau la şcoală. Consider că sunt foarte puţini copiii care participă la acest program, deşi nevoile sunt mult mai multe. Când e ceva gratuit, nu-i bun. Din păcate, unii părinţii vor mai degrabă să să dea bani pe meditaţii, ca să aibă sentimentul că se ocupă cineva de copiii lor. Ei trebuie să ştie că acest Programul <Şcoală după şcoală> este foarte bun pentru copiii lor”, a declarat Ada Macovei.
„Materia nu se recuperează singură”
Oficialul a făcut apel la părinţi să-şi trimită copiii la aceste ore de pregătire. „Până pe data de 25 a lunii se fac înscrieri pentru luna următoare. Părinţii cu copii care au rămas în urmă cu materia în timpul anului şcolar, din cauza pandemiei sau din alte motive, ar trebui să facă efortul să-i trimită la şcoală şi în timpul vacanţei pentru că materia nu se recuperează singură. Acasă, şi fără profesor, este mult mai greu să impui copilului un program de lucru. Foarte puţini copii sunt studioşi şi conştiincioşi la vârste aşa de mici”, a mai spus Ada Macovei.
Programul „Şcoală după şcoală” prevede activităţi remediale pentru copiii care nu au avut acces la echipamentele electronice în perioada de învăţământ online, copiii care au înregistrat corigenţe, situaţii de abandon şcolar sau regres în timpul anului şcolar faţă de anul trecut şcolar. Programul se adresează tuturor elevilor de la clasa pregătitoare până la clasa a VIII-a, activităţile remediale vizând îmbunătăţirea rezultatelor şcolare.
Acest program a început în luna martie, cu un număr de aproximativ 1500 de elevi botoşăneni, în 47 de şcoli. În luna aprilie au fost înscrişi în program în jur de 5000 de elevi, din 53 de unităţi de învăţământ, majoritatea din mediul rural.
Mulţi elevi nu s-au mai prezentat în ultimele luni la aceste ore. „În general, în mediul rural, copiii sunt ţinuţi la muncile din gospodărie, în loc să fie lăsaţi să meargă la şcoală. Acest lucru l-am semnalat de nenumărate ori, îl ştie toată lumea şi, cu toate acestea, nu se poate face nimic. Părinţii trebuie să se gândească la copiii lor şi la cât de mult îi poate ajuta şcoala”, a concluzionat Ada Macovei.