În perioada 6-8 august, pe Pietonalul Unirii, se va desfășura cea de-a XIV-a ediție a Târgului de Meșteri Populari. Evenimentul este organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Botoșani, cu sprijinul Consiliului Județean, având ca parteneri Primăria Municipiului, dar și Asociația Meșterilor Populari din Moldova. Deschiderea oficială va avea loc vineri 6 august, începând cu ora 13.00.
Manifestarea are ca obiectiv principal valorificarea și promovarea meșteșugurilor
tradiționale autentice care aparțin culturii noastre populare. „Meșterii populari invitați trebuie să reprezinte zona etnografică din care provin atât prin obiectele expuse, cât și prin demonstrații practice. Atelierele interactive de lucru din interiorul târgului vor naște interesul vizitatorilor și vor reuși să mărească numărul acestora. De asemenea, meșterilor le revine misiunea să se impună și să-și definească zona etnografică de proveniență prin acele elemente fundamentale de port popular care definesc ansamblul vestimentar femeiesc sau bărbătesc”, au transmis organizatorii evenimentului.
Condiții de participare la Târgul Meșterilor Populari
Pentru a participa la manifestare, cei interesați trebuie să îndeplinească o serie de condiții, printre care următoarele: miniexpozițiile meșterilor trebuie să cuprindă obiecte autentice, specifice zonelor etnofolclorice pe care le reprezintă, iar în cazul dezvoltării laturii decorativismului, se recomandă evitarea pe cât posibil a kitsch-ului. În acest sens, nu se recomandă pictarea pe vase în manieră grotească a unor motive ce nu țin de filonul tradițional sau „scrierea” ouălor cu „așa-zisele” motive preluate din civilizația modernă sau chiar împodobirea acestora cu fel de fel de abțibilduri din comerț sau realizarea și impunerea excesivă sau totală a vaselor sau a obiectelor decorative prin turnarea în diverse forme. Instituția dorește să limiteze pătrunderea obiectelor ce pot fi găsite în punctele cu vânzare de produse artizanale.
De asemenea, meșterii populari se vor prezenta în costum popular specific zonei de unde provin și se va pune accent pe promovarea meșteșugurilor tradiționale; olărit, prelucrarea artistică a lemnului, prelucrarea pieilor, industrie casnică, încondeiatul ouălor alături de icoanele pe lemn și sticlă, împletituri din nuiele, pănuși, paie și sfoară, confecționarea măștilor și confecționarea instrumentelor muzicale.
În ceea ce privește pe cei care vin din alte localități, organizatorii vor asigura cazare și masă pe toată durata târgului, transportul fiind suportat de către instituțiile de care aparțin meșterii sau de către aceștia.
„Participarea meșterilor populari va fi condiționată doar de invitația nominală din partea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani sau în urma propunerilor trimise de alte instituții din țară”, au adăugat organizatorii.