Ursoaica cu pui, semnalată în urmă cu circa o lună în zona comunei Concești, ar urma să fie recoltată. „Este cea mai periculoasă”, a spus prefectul județului Dan Nechifor, care a dispus în urmă cu două săptămâni constituirea unei comisii la nivel județean pentru analizarea situației. Tot atunci, prefectul a dispus și inventarierea populației de urși din județ pentru a se cunoaște cu exactitate numărul exemplarelor care ar fi ajuns pe teritoriul județului. Astfel de asigurarea documentației privind recoltarea ursoaicei ar urma să se ocupe cei din cadrul Direcției Silvice, la mijloc fiind vorba de îndeplinirea unor proceduri legale.
Contactați de reporterii „Monitorul”, reprezentanții Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) Botoșani spun că au fost în zonele în care s-a semnalat prezența unor urși, însă nu au identificat niciun exemplar. „Am vorbit și cu paznicii fondurilor de vânătoare, însă tot ce am găsit au fost doar niște urme vechi”, a spus Cosmin Humelnicu, președintele AJVPS Botoșani.
Măsurile dispuse în județ au venit după ce pe 21 iunie a.c., în zona satelor Alba și Baranca din comuna Hudești, a fost semnalată prezența unui urs. Atunci, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Botoșani a emis un mesaj RO Alert pentru locuitorii comunei. Și pe teritoriul comunei Havârna ar fi fost observat un urs, în luna mai a.c., tot atunci fiind înregistrat și cazul cu ursoaica de la Concești. Specialiștii spun că exemplarele ar fi migrat cel mai probabil din pădurile din Ucraina, după ce urșii dominanți și-ar fi extins zonele de acțiune, iar cei mai slabi au trebuit să-și caute un alt areal. Situația exactă va fi cunoscută după ce reprezentanții AJVSP și ai Direcției Silvice vor finaliza acțiunile derulate în județ pentru inventarierea urșilor.
Urşii agresivi vor putea fi împuşcaţi
Joi, pe 8 iulie a.c., ministrul Mediului, Tanczos Barna, a prezentat un proiect de ordonanță de guvern potrivit căruia urşii agresivi, care pun în pericol viaţa oamenilor şi bunurile lor în localităţi, vor putea fi împuşcaţi sau eutanasiaţi. Actul normativ are la bază o directivă europeană din domeniu, precum şi datele statistice analizate privind numărul apelurilor la 112 şi intervenţiilor jandarmilor. „Scopul acestei ordonanţe de urgenţă este salvarea vieţilor şi a bunurilor create de om, care sunt valori esenţiale protejate de stat, conform Constituţiei”, a arătat ministrul Tanczos Barna.
Intervenţia ar urma să fie graduală, prin îndepărtarea prin alungare şi doar dacă urşii revin se ajunge la tranchilizare-relocare. Dacă acestea nu dau rezultate, se poate interveni prin extragere, eutanasiere sau împuşcare. Ordonanţa ar putea fi aprobată săptămâna viitoare, dacă până atunci vor fi obținute toate avizele necesare pentru adoptarea actului normativ.