Dorohoianul Sorin Alin Verincianu, supranumit și „escrocul cu o mie de fețe”, a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Suceava într-un dosar în care era acuzat de înșelăciune, după ce s-a dat drept avocat. Hotărârea definitivă a fost pronunțată miercuri, pe 7 iulie a.c., iar potrivit deciziei magistraților, Sorin Alin Verincianu, de 34 de ani, va trebui să stea după gratii 4 ani, 8 luni și 156 de zile de închisoare (zilele sunt rest din pedepse mai vechi).
Pedeapsa include și alte condamnări primite în trecut de la instanțele din Botoșani și Câmpulung Moldovenesc. Cât privește ultima escrocherie, comisă în 2020, procesul se află abia la început, Sorin Alin Verincianu fiind trimis în judecată tot pentru înșelăciune, în urma unui dosar instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți (județul Suceava). În acest ultim caz, procesul va debuta pe 13 iulie, dorohoianul aflându-se în arest preventiv.
Victime abordate în uşa Parchetului
Condamnarea primită miercuri a venit după ce în iulie 2015, în timp ce se afla chiar din ușa Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, el a abordat două femei, care, împreună cu alte rude, așteptau vești în legătură cu situația a doi nepoți reținuți pentru cercetări.
Dorohoianul s-a recomandat a fi avocat, după care le-a promis că va încerca să-i scape pe nepoți. Sub acest pretext, el a cerut diverse sume de bani, în mai multe tranșe, invocând achitarea unor taxe. În total, ar fi primit aproape 1.500 de euro, dar și alți 1.500 de lei, oferiți de două femei.
Ulterior, una dintre victime a realizat că totul este o escrocherie și a făcut plângere la poliție, cercetările finalizându-se în 2018, când Verincianu a fost trimis în judecată.
Bărbat înşelat cu peste 10.000 de euro
Doar că toate anchetele derulate de autorități și condamnările primite în trecut nu l-au determinat pe Sorin Alin Verincianu să renunțe la activitatea infracțională. La începutul lunii aprilie, dorohoianul a fost arestat după ce a înșelat un bărbat cu peste 10.000 de euro, dându-se procuror și avocat și promițându-i că îl va ajuta să câștige un proces.
În luna martie a anului 2020, la o biserică neoprotestantă din Vicovu de Jos avea loc o slujbă. În incinta bisericii, în timpul slujbei, a intrat un necunoscut, care oprise mașina în fața locașului. Ce a atras din start atenția a fost că necunoscutul a venit cu un BMW negru, cu girofar de poliție și cu stroboscoape luminoase, toate pornite. Necunoscutul a abordat pe un ton grav un îngrijitor al bisericii și i-a spus că este procuror și trebuie să intre în biserică.
Sub privirile credincioșilor speriați, individul a intrat în biserică, s-a urcat la balcon, spunând că el este procuror și caută o persoană suspectă pe care o urmăreşte. În scurt timp, necunoscutul, care a fluturat și o legitimație falsă, a spus că percheziția s-a încheiat și a plecat tot cu mașina cu girofarul pornit. Acest episod mai mult decât suspect nu a fost din păcate sesizat de nimeni din biserică la poliție.
Ulterior, falsul procuror l-a păcălit pe pastorul Ilie T., susținând că-l poate ajuta într-un proces, pretext sub care a solicitat și primit, în numai trei luni, suma totală de 56.450 de lei. Când a realizat că a fost păcălit, Ilie T. a făcut plângere la poliție, iar cu ocazia cercetărilor a reieșit că dorohoianul a mai păcălit un bărbat din zona Vicov, căruia i-a emis o adeverință falsă care îi dădea acestuia dreptul să circule „nelimitat, la orice oră din zi și din noapte, în perioada stării de urgență”.
Dorohoianul are un val de înşelăciuni la activ
Toate aceste fapte vin după un val de înșelăciuni comise de Alin Sorin Verincianu de-a lungul anilor, combinate uneori cu șantaj. Așa se face că atunci când nu era arestat sau închis pentru executarea pedepselor, dorohoianul era mereu în căutare de victime, pe care le escroca de bani, dându-se rând pe rând preot, ziarist sau avocat.
Printre victimele lui s-a aflat și un vasluian, care dorea să plece la muncă în străinătate. El a dat peste un anunț pe olx.ro, postat de „avocatul Cristi Condurache”, care s-a dovedit a fi tot Sorin Alin Verincianu, păcălindu-l cu aproape 5.000 de lei. Cert este că banii primiți de la victime sunt folosiți de escroc pentru a poza în persoană onorabilă, dorohoianul închiriind mașini de lux pentru a crea impresie în fața celor păcăliți.