Municipalitatea botoşăneană a anunţat astăzi rezultatul selecţiei în privinţa asigurării finanţărilor acordate în baza legii sportului.
Toată suma alocată, un milion de lei, a fost acordată Asociaţiei Club Sportiv Magnum, pentru proiectul „Handbalul botoşănean pe harta performanţelor”, care a obţinut 80,8 de puncte.
Au mai depus proiecte:
Asociația Sportivă Fotbal Club Botoșani – titlul proiectului: „Promovarea sportului de performanță” (78,4 de puncte – suma solicitată un milion de lei)
Asociația Club Sportiv Basseball „Thunderwolves” – titlul proiectului: „Pasiune și performanță în baseball” (57,4 de puncte – suma solicitată 26.595 de lei)
Asociația Sportivă Botoșani Autoracing Club – titlul proiectului: „Sport și perfomanță în campionatul de raliuri BETANO” (52,2 de puncte – suma solicitată 80.900 de lei)
Asociația Județeană de Atletism – titlul proiectului: „Botoșani pe podiumul național și internațional de atletism” (25,479 puncte – suma solicitată 25.479 de lei)
Club Sportiv Dante Botoșani – titlul proiectului: „Botoșaniul, izvor de sportivi de performanță” (48,4 de puncte – suma solicitată 218.922 de lei)
Asociația Sportivă Ecologistul Botoșani – titlul proiectului: „Să oferim o șansă juniorilor” (41,8 de puncte – suma solicitată 30.188 de lei)
Astăzi, 6 iulie, comisia condusă de viceprimarul Bogdan Buhăianu, din care fac parte consilierul PNL Daniel Botezatu, consilierul USR Marcel Gheorghiţă, Iulian Ciobotaru şi Bogdan Munteanu, ultimii doi funcţionari în cadrul Primăriei Botoşani, s-a întrunit pentru a stabili modul în care sunt repartizate fondurile.
„Este pentru prima dată când se acordă fonduri pentru sportul de performanţă, există acea prevedere legislativă. A fost o sumă de un milion de lei. Suma se acordă în totalitate celui care câştigă, doar în cazul în care proiectul nu atinge concurenţa acestei sume, se repartizează restul de bani pe celelalte proiecte. Aşa s-a votat, au existat şi discuţii privind eligibilitatea Asociaţiei FC Botoşani, pentru că sunt nişte prevederi pe această lege”, a declarat Bogdan Buhăianu.
Potrivit edilului, urmează o perioadă de contestaţii, astfel că asociaţiile nemulţumite se pot folosi de această oportunitate. „Handbalul este o nouă ramură sportivă şi noi trebuie să dezvoltăm sportul de performanţă pe mai multe ramuri. Nu înseamnă că doar fotbalul există în Botoşani, dar fiecare membru al comisiei a votat cum a considerat. Membrii comisiei au avut un regulament pe care l-au respectat. Punctajele au fost foarte apropiate”, a adăugat viceprimarul.
Totodată, Bogdan Buhăianu a reamintit că FC Botoşani beneficiază şi de alte facilităţi de la Primăria Botoşani, în principal legate de Stadionul Municipal.
„Cu 200.000 de euro, FC Botoşani plăteşte 3 – 4 salarii, fără banii ăştia Asociaţia Club Sportiv Magnum ar fi dispărut şi de ce să nu diversificăm, să existe mai multe ramuri sportive în Botoşani care să meargă spre performanţă? Anul trecut, echipa de handbal a fost în Divizia A, ceea ce este o performanţă foarte mare. Pentru că nu au avut buget, au avut opt meciuri la care nu s-au putut prezenta şi au retrogradat. Anul acesta încearcă din nou promovarea. E o ramură sportivă în plus pentru Botoşani. Cu ajutorul handbalului, s-a revigorat un pic atmosfera din Sala Polivalentă. Este o ramură sportivă de tradiţie în România şi este normal să aibă continuitate şi la Botoşani”, a mai spus Bogdan Buhăianu.
„Banii trebuiau acordaţi FC Botoşani”
Daniel Botezatu susţine că banii trebuiau acordaţi FC Botoşani. „Eu am acordat cele mai multe puncte FC Botoşani. Consider că regulamentul nu este ok. O să propun un proiect de hotărâre prin care să nu se poată acorda toţi banii unei singure entităţi. Nu consider că este normal. Cei de la handbal au solicitat exact toată suma, un milion de lei, şi, clasându-se pe primul loc, au primit toţi banii. Dacă e să comparăm ca impact asupra oraşului Botoşani clubul de handbal cu echipa de fotbal, este clar că a doua are un avantaj considerabil. Din trei în trei zile, când se va relua campionatul şi vor fi transmisiuni de fotbal, de fiecare dată Botoşaniul va fi menţionat, cum se întâmpla şi precedentul sezon, pe mai multe posturi de televiziune. Pe când handbalul, să fim serioşi. echipa a retrogradat. Consider că echipa de fotbal merita să primească aceşti bani”, a concluzionat Daniel Botezatu.
Valeriu Iftime ia în calcul mutarea echipei din Botoşani
Valeriu Iftime, finanțatorul FC Botoșani a atacat în termeni duri selecția pe care s-au făcut aceste finanțări, afirmând că va depune contestație. Iftime ia în calcul chiar mutarea echipei din Botoșani în cazul în care „bătaia de joc va continua”.
„Dacă lucrurile merg așa în continuare și cei de la Primărie își bat în continuare joc de noi, mutăm echipa în altă parte. Dacă bătaia de joc continuă, nu putem fi indiferenți. E o răutate făcută de cei de la Primărie. E o chestiune penală. Nu poți face orice, nu poți face ce vrei tu cu banii comunității, nu poți da oricui vrei tu un milion de lei. Dacă depunem contestație și nu se schimbă nimic, e un comportament ilogic, nu numai față de FC Botoșani, ci față de sportul local. Nu există niciun clasament în care handbalul să fie în fața fotbalului. Nu numai clasament, dar niciun criteriu de performanță! Eu unul am rămas consternat…”, a declarat Valeriu Iftime, finanțatorul FC Botoșani.
În replică, Bogdan Buhăianu a răspuns că „Primăria nu este SC Iftime SRL”, recomandându-i finanţatorului FC Botoşani să „folosească aceste ameninţări în firma şi în curtea domniei sale„.
Vă reamintim că FC Botoșani a participat anul trecut în cupele europene, iar în ediția 2020-2021 a participat pentru al doilea an consecutiv în play-off-ul Ligii 1. De partea cealaltă, la prima participare în Liga Zimbrilor, echipa de handbal a retrogradat, reușind contraperformanța de a nu câștiga niciun meci.