Societatea Nova Apaserv continuă să se afle pe un butoi de pulbere, pentru că mult așteptatul ajutor de la Guvern, în sumă de circa 10 milioane de lei, nu va mai ajunge. În urmă cu aproape două săptămâni, pe adresa CJ a ajuns un răspuns din partea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), semnat chiar de ministrul Attila Cseke, în care se menționa, negru pe alb, că Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziția Guvernului este utilizat cu precădere „pentru implementarea măsurilor de combatere și prevenire a răspândirii infecției cu SARS-CoV-2” și pentru „asigurarea sumelor necesare înlăturării efectelor calamităților naturale”. În schimb, ministrul Czeke făcea trimitere la un proiect de ordonanță de Guvern privind acordarea unor împrumuturi din Trezoreria statului.
„Unitățile/subdiviziunile administrativ teritoriale pot solicita, inclusiv pentru asociațiile de dezvoltare intercomunitară, de la Ministerul Finanțelor, în cursul anului 2021, contractarea de împrumuturi din sumele rezultate din privatizare, înregistrate în contul curent al Trezoreriei statului, în limita sumei de 590.000 de lei, în condiții de dobândă sau rambursare avantajoase”, se arată în răspunsul primit din partea MDLPA. Altfel spus, CJ-ul era trimis să facă un împrumut.
Şefa CJ nu comentează
Răspunsul ministrului Czeke a fost trimis prin fax în data de 23 iunie, însă oficialii CJ nu au pomenit nimic despre el. De altfel, președinte CJ Botoșani, Doina Federovici, a refuzat să comenteze situația creată, considerând că punctul de vedere ar trebui să fie oferit de către vicepreședintele CJ, Bogdan Dăscălescu (ALDE), cel care are în atribuții coordonarea activității operatorului de apă.
„Noi am luat în calcul inclusiv această variantă (n.r. – respingerea cererii privind acordarea ajutorului) și deja pregătim o altă solicitare de acordare a ajutorului. În același timp, suntem în discuții și cu CEC Bank pentru un eventual împrumut, pentru că Nova Apaserv are nevoie urgentă de o gură de oxigen”, a spus vicepreședintele CJ Bogdan Dăscălescu, care a adăugat că noua solicitare care va fi înaintată către Guvern se va baza pe măsurile de combatere a pandemiei, motivat de faptul că Nova Apaserv are de recuperat de la beneficiari circa 12 milioane de lei, din care circa opt milioane de lei de la populație. Ori, din cauza stării de urgență, nu au putut fi organizate executări silite, iar în starea de aleretă nu s-a putut sista furnizarea apei față de datornici, la mijloc fiind vorba de un serviciu de utilitate publică.
Bani ceruţi din Fondul de rezervă
În luna aprilie, CJ a înaintat către Instituţia Prefectului o adresă oficială prin care solicita inițierea unei hotărâri de Guvern pentru alocarea sumei de 10.455.526 lei din Fondul de rezervă aflat la dispoziţia prim-ministrului. „Suma solicitată este necesară pentru a nu intra într-un blocaj economic în plină pandemie de SARS-CoV-2, după ce firma a rămas fără lichidităţi în urma aplicării Sentinţei Arbitrare prin care a fost obligată la plata a 7,6 milioane de lei către SC Aquaterm SRL, ca urmare a rezilierii unui contract de lucrări”, se arăta atunci într-un comunicat al CJ, menționându-se că, pe fondul problemelor financiare, Nova Apaserv a amânat plata unor rate către Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare.
Proiectul de hotărâre de guvern a fost înaintat la București, doar că răspunsul primit nu a fost cel așteptat. Care a fost cauza refuzului, este greu de spus. Cert este că răspunsul Guvernului a venit la scurt timp după ce Consiliul de Administrație (CA) al Nova Apaserv a decis, pe 9 iunie, încetarea mandatului directorului general provizoriu, Gabriel Cîrlan, susținut pe PNL, și numirea lui Liviu Ștefan, propus de ALDE. Prin urmare, există posibilitatea ca Guvernul să nu fi dorit să ofere banii unei societăți controlată de un alt partid politic.
Dispute politice între PSD şi ALDE
Răspunsul negativ de la Guvern a venit după o serie de evenimente care au arătat că operatorul de apă s-ar afla în centrul unor dispute politice PSD și ALDE. Astfel, imediat ce Nova Apaserv a pierdut procesul cu Aquaterm și a fost obligată să plătească 7,6 milioane de lei, fostul director al societății, Albert Tănase, și-a dat demisia, fiind urmat de o parte dintre membrii CA.
Atunci PSD a încercat să-și impună oamenii proprii și chiar a reușit la începutul lunii aprilie să-l numească în funcția de președinte al CA pe Constantin Doru, cel care ar fi fost soluția pentru funcția de director de la Nova Apaserv. Doar că ALDE, care a oferit sprijin PSD în Consiliul Județean după alegerile locale din toamna anului trecut, a râvnit și el la controlul asupra operatorului de apă, mai ales că Nova Apaserv se afla în portofoliul vicepreședintelui CJ, Bogdan Dăscălescu (ALDE). Așa se face că la scurt timp după manevra PSD din CA, în ședința extraordinară a CJ din 21 aprilie, când s-a pus în discuție pentru prima dată aprobarea bugetului propriu al CJ pe 2021, ALDE a votat contra, iar proiectul de buget a fost respins. Prin acest gest, ALDE ar fi arătat PSD unde se poate ajunge.
Membrii din CA vor mai mulţi bani
Cum bugetul trebuia aprobat în timp foarte scurt, PSD a acceptat trocul și a renunțat pe moment la pretențiile privind adjudecarea funcției de director general de la Nova Apaserv. Altfel nu se explică de ce pe 22 aprilie același proiectul de buget întocmit de Doina Federovici a fost votat de ALDE, deși nu se schimbase nicio cifră față de forma prezentată cu o zi înainte. Mai mult, în iunie, când a expirat mandatul lui Gabriel Cîrlan, funcția de director de la Nova Apaserv a fost atribuită lui Liviu Ștefan, propus de ALDE. Cu toate acestea, vicepreședintele CJ Bogdan Dăscălescu spune că refuzul Guvernului privind acordarea ajutorului către Nova Apaserv nu ar avea niciun substrat politic.
Unde se va ajunge, este greu de spus. Cert este că membrii Consiliului de Administrație cer acum mai mulți bani pe motiv că societatea ar fi încheiat anul 2020 pe profit, fiind atinse criteriile de performanță stabilite de CJ. Asta deși operatorul de apă se chinuie de luni bune să nu intre în insolvență din cauza datoriilor.