Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au dispus trimiterea în judecată a șase persoane în dosarul angajărilor prin detașare de la Apele Române. Printre cei trimiși în boxa acuzaților se află și botoșăneanul Stelian Mețler, care ar fi fost angajat după o serie de detașări succesive.
Pe lista inculpaților se mai află Saghin Virgil, Niga Gabriel și Boca Ana, care, în calitate de primar, viceprimar, respectiv secretar general al comunei Vatra Moldoviței, i-ar fi angajat „în mod nelegal, în cadrul primăriei pe care o conduceau, pe inculpații Mețler Stelian (consilier IA la Compartimentul „Protecția mediului” din cadrul aparatului de specialitate al primarului) și Burlacu (fostă Iancu) Simona-Elena (administrator public în cadrul aparatului de specialitate al primarului)”. Principalele acuzații formulate de anchetatori vizează abuz în serviciu, obținere de foloase necuvenite și complicitate la abuz în serviciu.
Angajări cu proceduri derulate abuziv
În rechizitoriu se arată că angajările la Primăria Vatra Moldoviței, făcute la 22 iunie 2020 în cazul lui Mețler Stelian, respectiv 16 decembrie 2020 în cazul lui Burlacu (fostă Iancu) Simona-Elena, ar fi fost doar unele formale și superficiale, lipsite de conținut și fără scop legal, ci doar cu scop de moment, respectiv acela de a crea celor doi inculpați vocația pentru a îndeplini condițiile detașării la ABA „Prut-Bârlad”. Pe lângă caracterul formal și fictiv, aceste angajări s-ar fi realizat în baza unor proceduri derulate în mod abuziv și cu încălcarea prevederilor legale în domeniu (prevăzute de Codul administrativ, Codul muncii etc).
„La câteva zile de la angajare, respectiv la 30 iunie și 22 decembrie 2020, inculpații Saghin Virgil, Niga Gabriel și Boca Ana ar fi aprobat detașarea inculpaților Mețler Stelian și Burlacu Simona-Elena la Administrația Bazinală de Apă (ABA) „Prut-Bârlad””, se arată într-un comunicat de presă al DNA.
Aceste detașări s-ar fi făcut cu aprobarea directorului Administrației Bazinale de Apă (ABA) „Prut-Bârlad”, inculpatul Avram Petru, care i-ar fi încadrat pe cei doi inculpați pe posturi de ingineri, deși aceștia nu aveau studii de specialitate în domeniul respectiv. „Prin aceste demersuri, cei doi „ingineri” ar fi obținut foloase necuvenite constând în drepturile salariale de care au beneficiat în mod nelegal, în sumă totală de 53.385 lei (Mețler Stelian – 46.968 lei și Burlacu (fostă Iancu) Simona-Elena – 6.417 lei)”, au adăugat procurorii DNA.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunal Iași
În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii față de cinci inculpați. Până în acest moment, conducerea ABA „Prut-Bârlad” nu s-a constituit parte civilă, iar primăria comunei Vatra Moldoviței a comunicat că nu se constituie parte civilă în cauză. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunal Iași cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză. Până la pronunțarea unei sentințe definitive, inculpații vor beneficia de prezumția de nevinovăție.
Cazul chelneriței angajate ca inginer la Apele Române Iași a fost dezvăluit de jurnaliștii de la Recorder.ro, iar despre angajarea lui Mețler au scris jurnaliștii de la publicația locală ReporerIS.