Un tânăr de 28 de ani din municipiul Botoşani, care a provocat un grav accident rutier în iunie 2020 pe Bulevardul Mihai Eminescu, în apropierea Secției de pediatrie, a fost condamnat la un an de închisoare cu executare pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice şi conducere sub influenţa drogurilor. Sentința definitivă a fost pronunțată miercuri, pe 30 iunie a.c., de Curtea de Apel Suceava, care a redus pedeapsa dictată inițial de Judecătoria Botoșani. Cum tânărul a fost arestat în perioada 2 iunie – 27 iulie 2020, această perioadă i se va scădea din pedeapsa dictată de magistrați.
Accidentul a avut loc în seara zilei de 1 iunie 2020, când tânărul a ieşit să se plimbe cu un Audi prin oraş cu un prieten, plimbarea fiind transmisă live pe Facebook, prin intermediul unui telefon mobil. Cu muzica dată la maxim, tânărul nu mai era atent la trafic, iar pe Bulevardul Mihai Eminescu, în timp ce autoturismul rula dinspre Biserica Rosetti spre Sala Polivalentă, nu a observat că un Ford aflat în fața lui a oprit în intersecția de lângă Secția de pediatrie și l-a izbit violent din spate. În urma impactului, Fordul a fost proiectat într-un WV care circula din sens invers, după care s-a răsturnat pe cupolă.
Prins între fiarele contorsionate, șoferul Fordului, V.C.A. de 30 de ani, a fost salvat de echipajul de Descarcerare. Coliziunea în lanț s-a soldat cu șase răniți, care au fost transportați la spital.
Victime şi poliţişti ameninţaţi după accident
După producerea accidentului, Andrei Alexandru Iuria i-ar fi amenințat pe cei patru tineri răniți, care se aflau în VW, spunându-le că îi va omorî dacă vor suna la poliție. Iar lucrurile nu s-au oprit aici pentru că, în momentul în care au apărut polițiștii la locul accidentului, el a adresat forțelor de ordine cuvinte jignitoare, refuzând să coopereze, îngreunând activitățile desfășurate. Iar lucrurile nu s-au oprit aici pentru că, în timpul cercetărilor de la fața locului, el l-a amenințat și pe unul dintre polițiștii prezenți la fața locului, care încerca să-l liniștească.
Acesta ar fi țipat la forțele de ordine că „nu aveți dovezi că eram eu la volan”, deși avea sânge pe față, și ar fi încercat de mai multe ori să plece de la fața locului. „Da’ nu mă forțezi! Nu mă forțezi! Că îți … una de îți sar ochelarii! Nu mă forțezi pe mine! Cu ce mă obligați dumneavoastră pe mine să stau?”, au fost replicile tânărului.
Ulterior, el a fost condus la spital pentru stabilirea alcoolemiei, însă, după ce i-a fost prelevată o mostră biologică, tânărul a plecat fără acordul cadrelor medicale și al polițiștilor, fiind identificat pe raza municipiului Botoșani și condus din nou la spital pentru finalizarea procedurilor, pentru întreg scandalul generat el fiind amendat cu 7.700 de lei de polițiști și jandarmi.
Tânărul se afla sub influenţa alcoolului şi a drogurilor
Cercetările făcute de poliţişti au arătat că tânărul era băut, având o alcoolemie în sânge de 1,73 mg/l, dar se afla şi sub influenţa drogurilor, analizele de laborator evidenţiind urme de cannabis. Doar că, în timpul cercetărilor, Alexandru Andrei Iuria a fost protagonistul unor scene greu de închipuit. După ce a provocat accidentul, el a refuzat în primă fază să spună cine a fost la volanul autoturismului și a generat un întreg scandal. Din acest motiv, a fost nevoie de intervenția luptătorilor de la Serviciul de Acțiuni Speciale.
Fapte recunoscute în instanţă
Investigațiile anchetatorilor au arătat că înainte de producerea accidentului, tânărul fusese la un magazin din oraș, unde ar fi băut aproximativ 200-250 ml vin și circa 100 ml whisky, iar în momentul în care magazinul s-a închis, el a urcat la volanul autoturismului și a plecat la plimbare împreună cu doi prieteni. În schimb, deși analizele de laborator indicau clar prezența cannabisului, el a negat că ar fi consumat droguri.
A invocat însă că pe 31 mai ar fi mâncat, în zona de agrement „Pacea”, trei-patru fursecuri pe care le-a primit de la un necunoscut care se afla la un grătar în același loc, încercând să conducă spre ideea că totul se trage de la acele prăjituri. În replică, anchetatorii au arătat că acea concentrație de droguri găsită în organism ar fi echivalentă cu o alcoolemie în sânge de peste 1,2 grame pe litru, semn că este posibil ca tânărul să fi consumat drogurile chiar în ziua producerii accidentului. După ce dosarul a ajuns în instanță, tânărul a recunoscut faptele și a solicitat să fie judecat în formulă simplificată.
Judecătorii i-au admis cererea, însă nu au trecut cu vederea cele întâmplate. „În ceea ce privește modalitatea de executare a pedepsei rezultante aplicate inculpatului, instanța apreciază că, raportat la gravitatea faptelor pentru care inculpatul a fost trimis în judecată, la urmările produse în urma activității de conducere a unui vehicul atât sub influența alcoolului cât și a substanțelor interzise, constând în producerea unui grav accident rutier, pedeapsa aplicată trebuie executată în regim de detenție, nefiind suficientă, pentru reeducarea inculpatului, suspendarea executării pedepsei aplicate”, au subliniat judecătorii.
Bărbatul este cercetat şi pentru vătămare corporală din culpă și amenințare
Condamnarea dispusă de Curtea de Apel Suceava vizează însă numai conducerea sub influența băuturilor alcoolice și a drogurilor. Asta pentru că, după producerea accidentului, cercetările inițiate de polițiști au vizat și alte infracțiuni, vătămare corporală din culpă și amenințare.
După începerea anchetei, procurorii au dispus disjungerea cauzei pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice și a drogurilor şi continuarea cercetărilor pentru celelalte fapte. Asta pentru că, au apreciat procurorii, este în interesul justiţiei să se înceapă judecata pentru primele infracțiuni, în celelalte fapte investigaţiile necesitând mai mult timp.