Societatea care administrează depozitul ecologic de deșeuri de la Stăuceni a fost amendată cu 70.000 de lei de către comisarii de mediu, în urma unor nereguli descoperite în timpul unui control.
Verificările au avut loc pe 27 mai a.c., adică în urmă cu mai bine de o lună, când cei de la Garda de Mediu au constatat că stația de epurare cu osmoză inversă este instalată și se afla în probe tehnologice, funcționând în paralel cu stația de epurare deja existentă, încălcând astfel normele de mediu. „Conform rapoartelor de operare din perioada 13.04.2021-19.05.2021, puse la dispoziție de reprezentanții operatorului depozitului, stația de epurare cu osmoza inversă a funcționat 555 ore, prelucrând un volum de 3240 metri cubi levigat și evacuând 1554 metri cubi de permeat”, au arătat comisarii de mediu.
În schimb, la data controlului, respectiv 27 mai a.c., s-a constatat existența mai multor conducte, de diferite diametre pe corpul depozitului, prin ele fiind pompat atât levigat cât și concentrat de la stația de epurare cu osmoză inversă aflată în probe tehnologice, fapt ce încalcă prevederile Autorizației Integrate de Mediu nr.3 din 21.08.2015, prin care se interzice depozitarea de deșeuri lichide pe corpul depozitului. Pentru a nu exista dubii, comisarii de mediu au și filmat câteva cadre în incinta Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) Stăuceni, imaginile video surprinzând cum era pompat concentratul direct pe corpul depozitului. „În sarcina operatorului economic s-au trasat un numar de 5(cinci) măsuri și a fost sancționat contravențional cu două amenzi în cuantum de 70.000 lei și un avertisment”, au precizat reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Botoșani.
Reacția comisarilor de mediu vine la numai o zi după ce și reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului Botoșani (APM) au solicitat medierea din partea prefectului Dan Nechifor pentru soluționarea problemelor de mediu din județ, din cauza deficiențelor de comunicare dintre instituții. Solicitarea a fost adresată în timpul ședinței Colegiului Prefectural de miercuri, 30 iunie a.c., plecând de la situația înregistrată la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) Stăuceni. „S-a constatat că activitatea de pe amplasamentul depozitului Stăuceni se desfășoară fără a respecta condițiile din actul de reglementare. Considerăm utilă organizarea sub egida Instituției Prefectului a unei dezbateri între Consiliul Județean și instituțiile implicate respectiv APM, Garda Națională de Mediu, Sectorul de Gospodărire a Apelor, pentru identificarea unor soluții viabile de funcționare”, a spus Daniela Mihalache șefa Serviciului Avize, Acorduri, Autorizări din cadrul APM Botoșani.