Şedinţa ordinară de astăzi a Consiliului Local a adus o lovitură de teatru în cazul directorului de la Filarmonică. Astfel, iniţial, s-a anunţat că Mihai Sârbu rămâne la conducerea instituţiei, deşi a obţinut o notă sub 7 la evaluare, deoarece proiectul pentru validarea rezultatelor a fost respins de aleşii locali. La doar câteva minute, însă, a avut loc o răsturnare de situaţie. Astfel, Oana Georgescu, secretarul general al municipiului, a declarat că acest proiect putea fi votat cu majoritate simplă, care a fost calculată la 22 de voturi, având în vedere demisia Monicăi Răileanu, consilier PNL, din deliberativul local. „Nu se cere majoritate absolută, prin urmare se aprobă cu cvorumul majorității simple, a consilierilor aflați în funcție, prezenți. Având în vedere că erau 20 de consilieri prezenţi, iar proiectul a întrunit 11 voturi <pentru> apreciez că a întrunit voturile necesare pentru a fi adoptat”, a explicat Oana Georgescu.
În cazul aprobării proiectului, mandatul lui Mihai Sârbu încetează.
„În ultimele opt luni de mandat cred că este a cincea oară când schimbăm majoritatea în timpul ședinței, avem o majoritate pe hârtie și alta în ședință. Nu sunt jurist, dumneavoastră sunteți și știți cel mai bine ce fel de majoritate trebuie la acest proiect și nu pot să mă pronunț pe acest aspect. În schimb, am marea rugăminte să luați toate măsurile ca ce apare pe hârtie să fie și respectat”, a declarat Raluca Curelariu, consilier USR – PLUS, ales local care, înainte de vot, a afirmat că are foarte mari semne de întrebare în legătură cu obiectivitatea evaluării directorului Mihai Sârbu.
Situaţia a rămas, însă, sub semnul întrebării. Asta deoarece preşedintele de şedinţă, Andrei Amos, consilier PNL, a declarat că el nu va semna proiectul de hotărâre. La rândul său, consilierul liberal Cătălin Flutur a precizat că în acest context se va aştepta avizul de legalitate de la Prefectură.
„Până la urma urmei, proiectul a fost votat, într-o formulă sau alta. Cine își asumă semnătura pe acest proiect de hotărâre sunt doar secretarul și președintele de ședință. Pot să semneze amândoi sau niciunul, unul da, unul nu. Și vom cere părerea clară a celor care dau viza de legalitate, de la Prefectură”, a spus Cătălin Flutur.
Mihai Sârbu a contestat rezultatul evaluării, însă a pierdut
Pe 7 iunie, pe site-ul primăriei a fost anunţat rezultatul obţinut de Mihai Sârbu la evaluarea activităţii din cel de-al treilea an al mandatului 2018 – 2022. Oficialul a obţinut la evaluarea raportului de activitate 7,30, la interviu 6,20, nota finală fiind 6,75. Din comisia de evaluare au făcut parte conferenţiar universitar Ciprian Ion, decanul Facultăţii de interpretare muzicală de la Universitatea „George Enescu” din Iaşi, lector universitar Florin Luchian, de la aceeaşi universitate şi Marius Rogojinschi, directorul Teatrului „Vasilache”, consilier municipal PSD, ca reprezentant al Consiliului Local. Ciprian Ion este fiul fostului viceprimar PSD Ilie Ion. Marius Rogojinschi este sfătuitorul primarului Cosmin Andrei în tot ceea ce înseamnă activitatea instituţiilor de cultură botoşănene. Mihai Sârbu a contestat rezultatul, însă nu a avut câştig de cauză.
Cum nu a obţinut la evaluare minim 7, Mihai Sârbu ar putea pleca de la conducerea filarmonicii. „Dacă se aprobă rezultatul în Consiliul Local, îi încetează contractul de management şi se va numi un manager interimar, până la organizarea concursului. Acestea sunt etapele legale”, a declarat la începutul lunii iunie Anca Dumitrescu, şeful Serviciului Resurse Umane, Salarizare, din cadrul Primăriei Botoşani. Practic, o nouă evaluare a activităţii directorului Mihai Sârbu poate fi decisă doar de către instanţa de contencios administrativ.
Contactat telefonic, Mihai Sârbu a declarat la începutul lunii că nu înţelege de ce s-a ajuns în situaţia asta, în condiţiile în care a anunţat conducerea primăriei că intenţiona să rămână la conducerea instituţiei până în decembrie, când ar fi avut evaluarea finală a mandatului 2018 – 2022, evaluare la care nu dorea să se prezinte.