Consilierii locali întruniţi astăzi în şedinţă extraordinară au votat la foc automat primele proiecte de pe ordinea de zi. Astfel, la doar 10 minute după debutul întâlnirii cei 14 aleşi prezenţi au aprobat primele patru proiecte din cele cinci de pe ordinea de zi.
Două dintre acestea vizează atragerea unei noi finanțări europene pentru reabilitarea sistemului de termoficare. Înainte de a vota consilierul Eugen Ţurcanu a intervenit spunând că reprezentanţii Modern Calor ar trebui să se implice mai mult pe partea de promovare pentru ca botoşănenii să nu se mai debranşeze de la sistemul centralizat de termoficare.
„Insist încă o dată către colegii noştri scumpi care conduc societatea Modern Calor, atâţia câţi au mai rămas sau care au venit acuma pe ultima sută de metri, şi înţeleg că avem o întreagă schimbare de garnitură acolo, începând de la celebrul Consiliu de Administraţie până la directori, manageri, să facem totuşi un efort la 40 şi ceva de milioane de euro băgaţi o dată, plus acuma vreo zece, cât vreţi să-i băgăm încă o dată, să explice populaţiei să nu se debranşeze într-o veselie în continuare de la Modern Calor. Noi tot băgăm zeci de milioane, nu 1000 – 2000 de euro, că dacă vă cer să cumpăr ceva de 1000 de euro la direcţia mea (Direcţia Servicii Publice, Sport şi Agrement – n.r.) săriţi în sus că Ţurcanu cheltuie bani, dar acolo că dăm cu zecile de milioane de euro, nu se sesizează nimeni. Să încercăm să facem atractiv sistemul aceste public de termoficare, să branşăm cât mai mulţi utilizatori publici”, a spus Eugen Ţurcanu. Alesul local a adăugat că trebuie insistat pe partea de comunicare către populaţie, în condiţiile în care sunt sute de debranşări anual şi foarte puţine rebranşări. Eugen Ţurcanu a mai spus că de vreo trei ani încearcă să redevină client al Modern Calor, dară fără succes, adăugând că a reparat centrala de apartament de vreo trei ori şi a făcut-o „să mai supravieţuiască”, numai să nu fie nevoit să-şi cumpere altă centrală.
Sistemul centralizat de termoficare a fost reabilitat în perioada 2011 – 2015, în baza unei finanţări europene de 45,2 de milioane de euro. Cele două proiecte votate astăzi presupun atragerea unei noi finanţări europene, de aproximativ zece milioane de euro, pentru proiectul „Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul municipiului Botoşani pentru perioada 2009 – 2028 în scopul conformării la legislaţia de mediu şi creşterii eficienţei energetice, etapa a II-a”.
Un alt proiect votat se referă la realizarea unui parc lângă Liceul Pedagogic, tot cu o finanțare europeană.
Cel de-al patrulea vizează închiderea spaţiilor de stocare temporară a deşeurilor, aflate în zona Rediu.