Conflict direct în Consiliul Județean (CJ) între liberali și membrii grupului PSD pe seama unei eventuale achiziții a Casei Mavrocordat. Totul a plecat de la intenția familiei omului de afaceri Victor Mihalachi de a vinde clădirea cu pricina, de pe strada Mihail Kogălniceanu nr. 20. Fiind vorba de un imobil declarat monument istoric, vânzătorii au trebuit să notifice în prealabil Ministerul Culturii cu privire la această intenție, pentru a vedea dacă există vreo instituție care dorește să-și exercite dreptul de preemțiune. Comunicarea a ajuns în final la Direcția Județeană pentru Cultură, care a redirecționat-o mai apoi către Consiliul Județean. Cum răspunsul trebuia comunicat în maxim 15 zile, conducerea CJ a convocat miercuri, pe 23 iunie a.c. o ședință extraordinară pentru a-i consulta pe consilieri cu privire la exercitarea acestui drept.
Conducerea CJ își arătase interesul pentru imobil, mai ales că respectiva clădire, care adăpostise Grădinița 24, putea deveni sediu pentru Centrul Județean de Resurse și de Asistență Educațională (CJRAE) Botoșani, instituție din subordinea CJ care se ocupa de recuperarea copiilor cu deficiențe și care funcționează în prezent într-un spațiu impropriu. Doar că la idee nu au subscris și consilierii liberali, care au anunțat din start că se vor abține de la vot din cauza unor nereguli identificate în documentația atașată la proiectul de hotărâre. Anunțul a fost făcut prin intermediul lui Sorin Cornilă, care a sesizat că în acte figurează soții Luminița și Victor Mihalachi, iar notificarea privind eventuala vânzare a clădirii venea din partea fiului acestora.
Fiind vorba de o problemă de patrimoniu, pentru a putea continua demersurile privind eventuala achiziție conducerea CJ avea nevoie de votul a două treimi din consilieri, însă, din cauza abținerii liberalilor, proiectul nu a întrunit numărul necesar de voturi și a fost respins. Reacția a venit din partea conducerii CJ care a încercat i-a acuzat pe consilierii liberali că, prin acest vot, lasă o instituție să funcționeze în condiții improprii. „Cunoaștem și susținem necesitatea imediată a unei clădiri pentru activitatea CJRAE și tocmai de aceea nu putem valida prin vot un proiect cu nereguli care nu fac decât să prelungească la nesfârșit așteptările în detrimentul unei soluții reale și imediate pentru nevoile și activitățile CJRAE, soluție pe care trebuie să o identificați cât mai urgent”, au transmis consilierii liberali.
Conducerea CJ a intenționat, la începutul acestui an, și achiziția conacului Alexandrescu de la Guranda, dar proiectul de hotărâre inițiat în acest sens nu a întrunit numărul de voturi necesar tot datorită consilierilor liberali care au votat împotrivă. În acest caz, era vorba de o tranzacție de aproape 300.000 de euro. La fel, plenul CJ a respins și exercitarea dreptului de preemțiune asupra Casei Moscovici, sediul societății Nord Proiect și al Bibliotecii Județene „Mihai Eminescu”.