Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, 22 iunie, legea privind sistemul unitar de pensii publice, precum și adoptarea unor măsuri în domeniul asigurării unor persoane în sistemul public de pensii.
Actul normativ are ca obiect de reglementare aprobarea unei legi care stabilește cadrul legal pentru completarea, de către persoanele care nu au calitatea de pensionar, a stagiului de cotizare în sistemul public de pensii necesar pentru acordarea unei pensii pentru limită de vârstă, a unei pensii anticipate ori a unei pensii anticipate parţial, prin încheierea unui contract de asigurare socială pentru perioade de timp de maximum 6 ani anteriori împlinirii vârstei standard de pensionare.
Practic, persoanele cărora le lipsesc ani de vechime în cartea de muncă pot să-i cumpere pentru a beneficia de o pensie mai mare. Mai exact, aceștia pot cumpăra șase ani de vechime plătind contribuțiile care s-ar fi încasat în fiecare lună.
Plata contribuţiei de asigurări sociale datorate se efectuează într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare, până la data de 31 august 2023, potrivit proiectului.
„În situaţia în care la data de 31 august 2023 contribuţia de asigurări sociale datorată nu este achitată în întregime, stagiul de cotizare se constituie corespunzător plăţii efectuate”, se arată în lege.
Cât costă șase ani de vechime
Cât despre suma pe care cei interesați trebuie să o plătească, aceasta diferă în funcție de perioada în care se încheie contractul de asigurare socială. Mai exact, dacă acesta se încheie în cursul anului 2021, iar salariul minim este de 2.300 de lei, doritorii vor plăti 575 de lei pentru fiecare lună „cumpărată”, indiferent de anul la care se referă. Astfel, un an de pensie costă 6.900 de lei, iar pentru cumpărarea unui întreg stagiu, respectiv șase ani, asiguratul va trebui să plătească 41.900 de lei pe an.