Mâine, 22 iunie, municipalitatea va semna contractul cu câştigătorul licitaţiei vizând racordarea la reţeaua de apă – canal şi termie a Spitalului de Boli Cronice şi Îngrijiri Paliative, a anunţat primarul Cosmin Andrei. Potrivit edilului, constructorul va avea la dispoziţie trei luni pentru executarea lucrărilor. Noul spital este deja racordat la rețeaua de energie electrică.
Reprezentanții firmei care a realizat Spitalul de boli cronice şi îngrijiri paliative spun că unitatea este gata, însă nu poate fi predată Companiei Naționale de Investiții (CNI) din cauză că nu este racordată la utilități.
În urmă cu o lună, Radu Mihalache, reprezentantul firmei Victor Construct, i-a chemat pe ziariştii botoşăneni să le prezinte spitalul, după ce primarul Cosmin Andrei a declarat că lucrările nu au fost finalizate. „Am ales să facem o procedură atipică cu presa, deoarece cei de la CNI, cu care avem contract, nu doresc să facă recepția fără utilități. Domnul primar apare frecvent în presă și spune că obiectivul nu este gata. V-am chemat pe dumneavoastră, presa, să facem o prerecepție. Este o procedură atipică, dar cred că este corectă pentru informarea botoșănenilor și a opiniei publice, în general. Acesta spital este gata în totalitate, 100%. Suntem dispuși să facem orice fel de recepție, că este o prerecepție, că e o recepție parțială, să ne fie preluat acest obiectiv pentru că suntem prinși cu garanția”, a declarat Radu Mihalache.
CNI a transmis că nu poate recepţiona investiţia fără utilităţi
Acest spital, ridicat lângă Spitalul de Recuperare, a devenit un adevărat măr al discordiei între politicieni, dar și medici, deopotrivă. Fiind singurul spital din judeţ dotat cu sursă proprie de oxigen pentru fiecare pat din saloane, spitalul se preta cel mai bine pentru a fi transformat în unitate Covid.
La începutul lunii aprilie prefectul judeţului, Dan Nechifor, a făcut demersuri la CNI, beneficiarul lucrării, care trebuie să facă recepţia. Reprezentanţii instituţiei au spus că recepţia lucrării nu este posibilă din cauză că noul spital nu este racordat la utilităţi, aruncând vina în curtea Primăriei Botoşani.
Această unitate este destinată bolnavilor care sunt în stadii terminale ale unor boli cronice grave şi care, în felul acesta, pot fi îngrijiţi de personal de specialitate. Valoarea investiţiei este de 15,6 milioane de lei, fondurile fiind asigurate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prin CNI. Spitalul este dotat cu paturi ultramoderne, saloane cu baie proprie, televizor, sistem de apel al asistentelor, oxigen la fiecare pat.
Demersurile pentru noul spital au fost făcute încă din anul 2013 de către deputatul Tamara Ciofu, însă lucrările au început în noiembrie 2017.