Mâine, 22 iunie, începe postul închinat Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. Pornind de la rolul important pe care l-au avut aceşti Sfinţi Apostoli ai Mântuitorului în răspândirea dreptei credinţe în lume, Biserica a rânduit ca prăznuirea lor să fie pregătită printr-o perioadă de post, adică printr-o primenire trupească şi duhovnicească a creştinilor. Numit şi „al Sâmpetrului” sau Cincizecimii, postul este rânduit în cinstea celor doi apostoli şi în amintirea obiceiului lor de a posti înainte de a întreprinde acte mai importante. Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel ne aminteşte şi de începuturile Bisericii creştine, de rolul pe care l-au avut apostolii în vestirea Evangheliei.
Spre deosebire de celelalte posturi care au o durată fixă, postul închinat Sfinților Apostoli Petru și Pavel are o durată variabilă de la an la an, în funcție de data sărbătorii pascale. Acesta poate varia între 28 de zile, atunci când Paștele cade pe 4 aprilie, până în situația în care poate fi desființat, atunci când Paștele este prăznuit după 1 mai.
Prin ținerea acestui post se cinstesc și darurile Sfântului Duh, care s-au pogorât peste Sfinții Apostoli la Cincizecime.
Postul presupune sporirea rugăciunii şi a faptelor bune, respectiv sporirea lucrării misionare a Bisericii, urmând zelului misionar al Sfinților Apostoli Petru și Pavel, precum și al celorlalți Apostoli.
După „Pravila cea mare” și „Învățătura pentru posturi” din „Ceaslovul mare”, în această perioadă, în zilele de luni, miercuri și vineri se mănâncă legume fără ulei, marți și joi legume cu ulei (și vin), iar sâmbăta și duminica și pește. Dezlegare la pește este şi în zilele de luni, marți și joi, atunci când este sărbătoarea unui sfânt. La hramuri și la Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul (24 iunie) se dă dezlegare la pește, în orice zi a săptămânii ar cădea. Astfel, în acest post este dezlegare la peşte mâine, 22 iunie, joi, 24 iunie şi duminică, 27 iunie.
Postul se încheie pe 29 iunie, când creştinii îi vor cinsti pe Apostolii Petru şi Pavel.