Întârzierea autorităților în a efectua dezinsecția anul acesta se resimte și în prezentările la Urgențe. Astfel, mai mulți copii și adulți au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce au fost mușcați de căpușe.
Potrivit reprezentanților Spitalului Județean, de la 1 aprilie și până la jumătatea lunii iunie, s-au prezentat la spital 110 botoșăneni mușcați sau înțepați de căpușe, după ce au fost la iarbă verde sau au muncit la câmp. Dintre aceștia, 44 au fost copii, cel mai mic pacient având doi ani. Oamenii spun că, mai ales zonele frecventate de copii și animale de companie au fost invadate de insecte. “Obișnuiam să merg la Cornișa cu câinele, dar este efectiv plin de căpușe tot parcul și nimeni nu a făcut nimic. Am decis să nu mai mergem acolo o perioadă. Chiar și la spațiile de joacă pentru copii a găsit o cunoștință”, a spus o botoșăneancă.
Potrivit cadrelor medicale, înțepătura sau mușcătura de căpușă sunt uşor de recunoscut, pentru că în cele mai multe dintre cazuri sunt vizibile. “Muşcătura sau înţepătură de căpuşa poate să producă durere în locul muşcăturii, umflătură, senzaţie de arsură în locul afectat şi chiar dificultăţi respiratorii. Cel mai important lucru pe care-l avem de făcut după ce am constatat prezenţa căpuşei este să mergem la un medic, la o cameră de gardă a unui spital, fie el de copii sau de adulţi. Îndepărtarea căpuşei este o intervenţie nu foarte facilă, pentru că este esenţial să fie smuls şi capul. În cabinetele medicale există instrumente speciale pentru această intervenţie”, a precizat Ioan Asaftei, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean.
Căpuşele, prin muşcătura lor, sunt factori de risc în transmiterea unor boli că Boala Lyme și Encefalita de căpuşă (TBE).