Municipalitatea botoşăneană a scăpat de presiunea obligaţiei de a plăti într-o perioadă de şase luni o sută de milioane de lei lichidatorului Termica. În urmă cu câteva zile, municipalitatea a obţinut suspendarea executării sumei de 9,3 milioane de lei, reprezentând chiria aferentă spaţiilor folosite de Modern Calor pentru instalaţii, din punctele termice. Asta după ce, pe 25 mai, s-a obţinut în instanţă suspendarea executării privind somația trimisă de lichidatorul Termica, ce viza suma de 40 de milioane de lei, la care se adăugau penalități de 48 de milioane, până la judecarea procesului pe fond.
„Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a suspendat la executare şi celălalt proces pe care l-am avut cu lichidatorul Termica, care vizează suma de peste nouă milioane de lei. Vestea bună este că au fost suspendate ambele executări, până la judecarea pe fond. Nu mai avem obligaţia de a plăti o sută de milioane de lei într-o perioadă de şase luni”, a declarat astăzi primarul Cosmin Andrei.
Somaţie primită pe 5 mai
Urmare a proceselor câştigate de lichidatorul Termica, pe 5 mai 2021, municipalitatea a fost somată de către Cabinetul executorilor judecătorești Carmen Șfaițer – Sorin Gavriliuc să plătească 89.927.229 de lei, din care 40.102.000 de lei reprezentând debitul, 48.909.000 de lei dobânda calculată din 2010, 895.815 de lei cheltuieli de executare silită şi 19.500 de lei, cheltuieli de judecată. O altă solicitare viza suma de 9.329.000 de lei, reprezentând chiria aferentă spaţiilor folosite de Modern Calor pentru instalaţii, din punctele termice. Dintre cei 9.329.000 de lei, 6.512.775 de lei reprezintă debitele aferente folosirii spaţiilor, 8.890 de lei – cheltuieli de judecată, 2.709.000 de lei dobândă legală.
Hotărâri aprobate în deliberativul local
Potrivit fostului primar Cătălin Flutur, această problemă privind obligaţia de plată către lichidatorul Termica era cunoscută, dovadă fiind hotărârile de Consiliu Local din perioada 2012 – 2016, când la conducerea primăriei s-a aflat social democratul Ovidiu Portariuc. Prin aceste hotărâri se lua act de decizia Curţii de Apel Suceava, din martie 2014, prin care a fost anulată factura prin care municipalitatea a preluat patrimoniul Termica.
În 2011, lichidatorul Termica s-a adresat instanţei motivând că patrimoniul societăţii Termica a fost subevaluat. El a obţinut în instanţă anularea facturii prin care municipalitatea a preluat unele bunuri de la Termica şi le-a predat în administrare noului operator, Modern Calor. Ovidiu Portariuc a dat câteva dispoziţii pentru a fi analizată situaţia de la Termica. Au urmat hotărârile de CL prin care lichidatorul a preluat 34 de puncte termice, astfel că nimeni nu poate să spună că această problemă nu era cunoscută şi s-a aflat pe 5 mai 2021, când municipalitatea a primit somaţii de la executorul judecătoresc să achite 100 de milioane de lei.
„Inginerii financiare care nu trebuiau făcute”
Cosmin Andrei a recunoscut că era la curent cu procesele deschise de lichidatorul Termica, dar nu ştia „întinderea prejudiciului”, crezând că totul se va stinge prin preluarea de către lichidatorul Termica a celor 34 de puncte termice.
Totodată, primarul a susţinut că totul a plecat „de la nişte inginerii financiare care nu trebuiau făcute”. Edilul a anunţat că va fi solicitat un sprijin financiar din partea Guvernului, dat fiind faptul că 98% din suma solicitată de executorul judecătoresc, în numele lichidatorului Termica, reprezintă obligaţii de plată către bugetul de stat. În acest sens, primarul va solicita şi sprijinul parlamentarilor botoşăneni. Edilul ia în calcul şi contractarea unui credit.