Județul Botoșani este unul foarte polarizat, unul al extremelor din punct de vedere al veniturilor obţinute de cetăţeni. Acest fapt este confirmat încă o dată şi de situația indemnizațiilor pentru creșterea copilului. Astfel aproape două treimi dintre beneficiarii de astfel de indemnizaţii primesc suma minimă, respectiv 1.250 de lei pe lună, în timp ce doar câteva mame primesc cuantumul maxim, respectiv 8.500 de lei lunar.
Potrivit Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS), în luna mai a acestui an, în județul Botoșani, s-au plătit 2.932 de indemnizații pentru creșterea copilului, suma totală fiind de 5.598.122 de lei. Cele mai multe indemnizații, adică 1.334, au fost la nivelul minim reglementat de lege, iar 29 ating plafonul maxim, 8.500 de lei. Comparativ cu luna aprilie a anului trecut, se observă, totuși, o creștere în privinţa beneficiarilor care primesc suma maximă. Atunci doar 11 indemnizații atingeau plafonul maxim.
La nivel național, numărul persoanelor care au beneficiat de indemnizaţii pentru creşterea copilului a fost, în aprilie a acestui an, de 178.344, în urcare uşoară faţă de luna martie când au fost 178.707 de beneficiari. În luna aprilie a acestui an, cei mai mulţi beneficiari erau înregistraţi în București, respectiv 24.657, precum şi în judeţele Cluj, 9.207, Timiș, 8.336 și Bihor, 6.165.
Condiții pentru a beneficia de indemnizaţie
Pentru a beneficia de indemnizația pentru creșterea copilului, cetăţenii trebuie să îndeplinească diverse condiții. „Pentru a beneficia de indemnizații persoanele trebuie ca în ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului să fi realizat timp de cel puțin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară”, a declarat Sebastian Tocariu, director executiv AJPIS Botoșani.
Cele 12 luni prevăzute pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au
aflat în una sau mai multe dintre următoarele situații. Astfel, pot primi cei care au beneficiat de indemnizaţie de şomaj, s-au aflat în evidenţa agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă, au beneficiat de concedii şi de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, au beneficiat de concedii medicale şi de indemnizaţii pentru prevenirea
îmbolnăvirilor şi recuperarea capacităţii de muncă.
De asemenea, primesc indemnizații și persoanele care au beneficiat de pensie de invaliditate, se află în perioada de întrerupere temporară a activităţii, au beneficiat de concediu şi indemnizaţie lunară pentru creşterea copilului, au beneficiat de concediu fără plată pentru creşterea copilului sau se află în perioada de 3 luni de la încetarea unui contract de muncă pe durată determinată şi începerea unui alt contract de muncă.