Şedinţa de ieri a deliberativului local a fost marcată de contre politice. Protagoniste au fost Cătălina Lupaşcu, consilier PNL, fost inspector şcolar general adjunct şi Daniela Vicol, consilier PSD, inspector şcolar de matematică. Discuţiile în contradictoriu au fost generate de proiectul vizând repartizarea unor spaţii de la Liceul „Elie Radu” Universităţii de Arte „George Enescu” Iaşi, pentru înfiinţarea unei filiale botoşănene
Cătălina Lupaşcu i-a cerut primarului Cosmin Andrei să retragă de pe ordinea de zi proiectul de hotărâre, pentru a găsi alte spaţii pentru universitate. Alesul local liberal a reamintit că Liceul Pedagogic, unitate vecină cu Liceul „Elie Radu”, nu are suficient spaţiu, iar elevii din clasele IX – XI învaţă după amiază.
„Vă întreb pe dumneavoastră, fiecare care sunteţi aici, la această masă şi vă doriţi să înfiinţaţi o universitate dacă v-aţi da copiii să înveţe după amiază şi să le solicitaţi, în acelaşi timp, să fie buni sau, mă rog, să reuşească să obţină ceea ce doresc din punct de vedere profesional. Cred că nici dumneavoastră nu aţi fi în stare să faceţi un asemenea efort intelectual la orele după amiezii”, a spus Cătălina Lupaşcu. Ea propus să fie gândit un proiect prin care să fie ajutaţi elevii de la Liceul Pedagogic să înveţe într-un singur schimb.
„Dacă lucraţi la inspectorat, citiţi legislaţia şi aplicaţi legislaţia”
În discuţii a intervenit Daniela Vicol, care, deşi este de acord ca Liceul Pedagogic să primească spaţiu suplimentar, i-a reproşat Cătălinei Lupaşcu că nu a expus această problemă în fostul mandat.
Cătălina Lupaşcu nu a rămas datoare cu răspunsul, amintind că reţeaua şcolară se votează la începutul anului. „Dacă lucraţi la inspectorat, citiţi legislaţia şi aplicaţi legislaţia. Se putea face această modificare a reţelei şcolare dacă am fi avut avizul inspectorului şcolar general şi doamna director (directorul Liceului Pedagogic – n.r.) a fost şi a discutat această problemă cu domnul Hârtie, cu doamna Huncă, inspectori PSD. Dacă nu avem avizul IŞJ, nu putem face această modificare a reţelei şcolare”, a precizat Cătălina Lupaşcu.
În continuare, Daniela Vicol i-a reproşat Cătălinei Lupaşcu că „nu a făcut nimic” atunci când liberalii au „avut puterea”. „Sunteţi obsedată de putere, eu nu vorbesc de putere, vorbesc pur şi simplu de o situaţie existentă la nivelul municipiului Botoşani, situaţie dureroasă pentru 700 de elevi”, i-a răspuns Cătălina Lupaşcu.
Cosmin Andrei a făcut apel pentru votarea proiectului
Marius Rogojinschi a întrebat de ce problema de la Liceul Pedagogic este readusă în discuţie, la o săptămână după ce delegaţia universităţii a vizitat Liceul „Elie Radu” şi a atras atenţia consilierilor că respingerea proiectului ar însemna ca universitatea să nu obţină acreditarea pentru filiala botoşăneană.
La rândul său, Cosmin Andrei a făcut apel l-a consilieri să voteze proiectul, adăugând că pot fi găsite soluţii şi pentru Liceul Pedagogic. „Să propunem o reţea şcolară, care să fie modificată, să primim avizul inspectoratului. Îl aveţi aici pe colegul nostru care este inspector şcolar general”, a afirmat primarul municipiului.
Consilierul municipal PNL, Daniel Botezatu, inspector şcolar general, a arătat că la Liceul „Elie Radu” populaţia şcolară este în continuă scădere, soluţia fiind crearea unui consorţiu şcolar, din care să facă parte acest liceu şi un alt liceu tehnologic.
În cele din urmă, proiectul a întrunit 13 voturi „pentru” (11 date de consilierii PSD, Marcel Gheorghiţă, de la USR – PLUS şi Liviu Toma, de la PRO România), şi nouă abţineri (opt consilieri PNL şi Raluca Ştefania Curelariu, de la USR – PLUS). Consilierul PNL Cătălin Boboc nu a participat la şedinţă.