Ajuns în județul Botoșani într-o acțiune electorală în cadrul Partidului Național Liberal, Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților și președinte al PNL, a participat sâmbătă, pe 12 iunie a.c., la o întâlnire cu prefectul, parlamentarii liberali și reprezentanții asocierilor care vor moderniza drumurile naționale Botoșani – Târgu Frumos și Botoșani – Ștefănești.
La discuții a participat inclusiv Dănuț Pilă, șeful Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Iași, care a recunoscut că „Botoșaniul, din punct de vedere al infrastructurii, este undeva la coada județelor” .
Primul care a trebuit să prezinte situația a fost Bogdan Ciocan, manager de proiect la Antrepriza de Construcții Drumuri și Autostrăzi (ACDA), lider de asociere în cadrul execuției lucrărilor pe drumul Botoșani – Târgu Frumos, a anunțat că sunt amenajate sau sunt în curs șase baze, la Bălușeni, Flămânzi, Frumușica, Deleni, Balș și Cotnari. „Ne-am aprovizionat cu aproximativ 167.000 de tone de materiale de balastieră și de carieră, au fost emise autorizațiile pentru organizările de șantier, stații de betoane și de asfalt, s-au obținut și avizele de la Poliție pentru implementarea restricțiilor de circulație”, a spus Bogdan Ciocan, care a adăugat că întreg tronsonul cu dale betonate (n.r. – așa-zisul drum strategic de la Botoșani până la poligonul militar de la Copălău) va fi refăcut în totalitate, betonul rezultat urmând să fie concasat și folosit ca material în cadrul lucrărilor.
În acest context, reprezentantul ACDA a menționat că pe anumite sectoare drumul va fi lărgit de la 7 metri la 9 metri, iar pe circa 12 kilometri drumul va fi refăcut în totalitate. „Vor fi atacate mai multe obiective, din mai multe poziții kilometrice”, a explicat Bogdan Ciocan, subliniind că de la kilometru 0, adică ieșirea din Târgu Frumos către Botoșani, va fi amenajat și un sens giratoriu.
La rândul său, Pavel Ioanițoaiei, reprezentantul asocierii condusă de Autotehnorom, care a câștigat execuția lucrărilor pe drumul național Botoșani – Ștefănești, a menționat că lucrările au început , iar până la iarnă se va trece la construcția a două din cele trei viaducte.
Sectoarele care ridică cele mai mari probleme ar fi înainte de Stăuceni, după Stăuceni și la Drislea, acolo unde sunt alunecări de teren. „Pe acest traseu sunt trei zone sensibile care de-a lungul timpului au fost tratate cu soluții care s-au dovedit a fi ineficiente. Proiectantul nostru de specialitate și expertizele au stabilit că pe aceste zone se vor face trei viaducte cu piloți forați la o adâncime de 25 de metri care sperăm să consolideze aceste zone”, a explicat Pavel Ionițoaiei, care a adăugat că și aici drumul va fi lărgit.
Constructorii s-au plâns însă de două probleme – una ar fi faptul că de când au fost adjudecate contractele, prețurile la materialele de construcții au crescut enorm de mult, iar costurile ar fi crescut cu o treime, indexarea propusă de Institutul Național de Statistică, care acoperă doar media ratei inflației, neacoperind diferențele apărute. Cea de a doua problemă ar fi lipsa sorturilor (n.r. – pietriș și nisip) și asta pentru că toate balastierele de pe valea Siretului sunt în curs de autorizare și nu pot exploata depozitele existente.
Din acest motiv, constructorul de pe Botoșani – Ștefănești trebuie să aducă balastul de la Vadu Moldovei, iar piatra spartă de la Pojorâta (județul Suceava). „Omorâm efectiv mașinile și drumurile”, a spus Pavel Ioanițoaiei.
Prezent la discuții, senatorul PNL Cristian Achiței, a ridicat problema reautorizării balastierelor de pe râul Prut, însă pentru acest lucru este nevoie de discuții și cu partea moldovenească. „Trebuie găsite niște proceduri rapide, pentru că putem găsi. Practic pe Prut, acum, cred că nu se exploatează nicăieri balast, deși este material și este foarte aproape pentru drumurile noastre”, a arătat Cristian Achiței.
Problema este una majoră pentru că de același neajuns s-au izbit și constructorii care asigură modernizarea Drumului Strategic. În plus, cele trei investiții majore s-au suprapus ca timp de execuție, iar din acest motiv ar putea să apară probleme cu aprovizionarea cu materiale.
Ludovic Orban a arătat că va iniția o serie de demersuri pentru a soluționa cele două aspecte, în primul caz fiind vorba de găsirea unei variante de calcul astfel încât costurile să fie indexate cu o valoare apropiată de creșterea de pe piață. „Riscăm ca firmele au câștigat licitațiile să refuze să mai semneze contractele de execuție”, a recunoscut Ludovic Orban.
De la aceste discuții, Ludovic Orban a mers la Hotel Rapsodia Botoșani, unde urma să poarte alte discuții cu membrii Biroului Politic Județean, consilieri județeni și consilieri locali, primarii și viceprimarii PNL, președinții organizațiilor interne și președinții organizațiilor comunale/orășenești.
Vizita lui Ludovic Orban se va încheia la Flămânzi, unde va avea o nouă rundă de discuții cu primarii liberali din județ.