Conducerea Ligii Sindicatelor din Învăţământ (LSI) continuă lupta în instanţă pentru drepturile sindicaliştilor. În luna martie a acestui an, a fost iniţiată seria de procese care vizează calcularea salariilor. „Am iniţiat procese pe calcularea corectă a gradaţiei de merit, dirigenţiei deoarece se calculează la salariul din decembrie 2016. Primele termene le-am avut în luna mai, avem termene până pe 29 iunie, după care vom continua în septembrie, după vacanţa judecătorească”, a declarat Viorica Ocu, secretar executiv în cadrul LSI. Ea a adăugat că au apărut multe probleme de la introducerea programului EduSal. Programul EduSal Soft a fost conceput pentru realizarea pe calculator a evidenţelor privind personalul din şcoli şi calculul salariilor. În ultimii ani, conducerea LSI şi conducerile altor sindicate din ţară au arătat că sistemul EduSal creează mari probleme, asta în condiţiile în care a trebui să clarifice absolut toate situaţiile salarizării din acest domeniu. „Acum dacă îi dai unui secretar de şcoală debutant să calculeze un salariu, nu ştie. Nu se mai poate să calculezi un salariu, cu pixul, aşa cum era înainte de introducerea acestui program, când era o machetă şi putea calcula oricine. De când s-a introdus programul EDUSAL, e jale”, a explicat Viorica Ocu.
Procese pentru dobânzile calculate la diferenţele salariale obţinute în instanţă
Începând cu anul 2018, LSI s-a adresat instanţei pentru a obţine plata dobânzilor la diferenţele salariale câştigate tot în urma unor procese.
„În 2018 şi 2019 am avut procese pentru acordarea dobânzilor la diferenţele salariale. Dobânzile nu au fost achitate, mulţi dintre colegii noştri primind doar diferenţele salariale aferente perioadei 2008 – mai 2011. 50% dintre şcolile botoşănene au plătit diferenţele plus dobânzi, iar pentru celelalte unităţi a fost deschisă procedura de executare silită. Am avut aproximativ 400 de procese”, a precizat Viorica Ocu.
Mii de procese în instanţă
LSI a avut în ultimii ani mii de procese deschise pentru a obţine decontarea navetei, aplicarea sporului pentru condiţii de lucru, plata indemnizaţiei pentru învăţământ simultan şi alte drepturi incluse în lege, dar neacordate.
„Noi nu dorim ca lupta sindicală să o ducem în sălile Tribunalului, ale Judecătoriei, sau Curţii de Apel, dar nu avem altă variantă. Interpretarea diferită a unor prevederi legale ne face să ajungem în instanţă. Legiferarea cu claritate ar duce la evitarea unor asemenea situaţii. Legea trebuie să fie clară pentru ca noi să nu mai ajungem la judecător să-i cerem să o interpreteze”, a concluzionat secretarul executiv al LSI.