Și în acest an Primăria orașului Darabani, împreună cu Consiliul Local, au organizat un eveniment dedicat comemorării eroilor care s-au jertfit pe câmpurile de bătălie pentru libertatea țării.
Astfel, joi, 10 iunie, primarul orașului, Mihai-Alin Gîrbaci, viceprimarul, Dumitru Dănilă, consilierii locali, profesori și elevi ai Școlii Gimnaziale „Leon Dănăilă” și ai Liceului „Dimitrie Cantemir” Darabani, dar și simpli cetățeni ai orașului, au adus un omagiu celor care au luptat pentru țară. Ceremonia a debutat cu intonarea imnului, apoi cântecele patriotice au răsunat în tot orașul. A urmat slujba oficiată de preotul Bisericii „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, Costică Pînzariu, dar și de preotul Bisericii „Sfântul Nicolae”, Dumitru Avîrvărei.
Coroane depuse la Monumentul Eroilor
După acest moment, au fost depuse coroane de flori din partea Primăriei, Poliției orașului, din partea Poliției de frontieră, a Jandarmeriei, dar și din partea Serviciului Voluntar de Situații de Urgență la Monumentul Eroilor din Darabani. De asemenea, și cei mai mici și-au dorit să depună o coroană. Este vorba despre elevii Mihnea Florea și Maria Prodan, elevi ai Școlii „Leon Dănăilă”, dar și Șerban Ștefancu și Laurențiu Rusu, elevi ai Liceului „Dimitrie Cantemir”.
„Astăzi, la fel ca în fiecare an de Înălțarea Domnului, îi comemorăm pe înaintașii noștri care au luptat pentru țară. Astfel, oficialitățile orașului, elevi, profesori, dar și cetățeni, au fost prezenți la monumentul eroilor dărăbăneni, bajureni sau teioșeni. În Darabani, în momentul de față, mai sunt în viață șase sau șapte veterani care au luptat în Al Doilea Război Mondial, însă nu au fost astăzi prezenți”, a declarat primarul Mihai-Alin Gîrbaci.
„Ca români, suntem datori să menținem vie aprinsă flacăra românismului”
Cel care a vorbit despre caracterul istoric al acestei zile a fost profesorul de istorie al Școlii Gimnaziale „Leon Dănăilă”, Lucian Florea.
„În fiecare an, de Înălțarea Domnului, locuitorii orașului Darabani, își comemorează eroii, care s-au jertfit pe câmpurile de bătălie, pentru libertatea, demnitatea și unitatea neamului românesc. Ca români, suntem datori să menținem vie aprinsă flacăra românismului și să sădim, în inimile tinerei generații, atât sentimentul cultului pentru înaintași, cât și respectul pentru tradițiile noastre, pentru limba română, pentru credința strămoșească și pentru istoria națională. Hristos s-a Înălțat!”, a declarat profesorul de istorie, Lucian Florea.