Agresiunile sexuale comise asupra minorilor continuă să fie sancționate cu blândețe. Un bărbat dintr-o comună de lângă municipiul Botoșani, care și-a abuzat sexual fiica minoră, a fost condamnat de magistrații Judecătoriei Botoșani la trei ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei și plata unei amenzi penale de 8.000 de lei. Astfel, bărbatul va fi supus unui termen de supraveghere de patru ani, interval în care acesta va trebui să respecte mai multe măsuri și obligații stabilite de judecători.
În plus, bărbatul a fost obligat și la plata unor daune morale față de fiică în sumă de 15.000 de lei.
Grozăvia a ieșit la iveală în noiembrie 2019, când soția bărbatului a făcut un denunț la poliție. În urma investigațiilor, C.D.M. a fost reținut pentru 24 de ore, după care a fost plasat sub control judiciar. La începutul lui 2020, botoșăneanul a fost trimis în judecată pentru agresiune sexuală în formă continuată, procurorii reținând în sarcina lui cinci acte materiale. Totodată, bărbatul a fost acuzat și de amenințare.
Dosarul a fost înaintat spre soluționare Judecătoriei Botoșani, dar procesul s-a judecat cu ușile închise, având în vedere natura infracțiunilor, dar și vârsta victimei.
Lege pentru pedepse mai aspre
Condamnarea a venit în condițiile în care Parlamentul a adoptat o lege, în toamna lui 2020, potrivit căreia urmau să fie înăsprite pedepsele pentru agresiunile sexuale împotriva minorilor. Actul normativ viza tocmai modificarea și completarea Codului penal și de procedură penală. Astfel, legea prevede introducerea violului și a actului sexual cu un minor printre infracțiunile pentru care prescripția nu înlătură răspunderea penală.
„Pedeapsa este închisoarea de la 7 la 12 ani și interzicerea exercitării unor drepturi atunci când fapta a fost comisă de către un membru de familie sau de către o persoană care conviețuiește cu victima sau fapta a fost săvârșită de către o persoană în a cărei îngrijire, ocrotire, educare, pază sau tratament se află minorul sau făptuitorul a abuzat de poziția sa recunoscută de încredere sau de autoritate asupra minorului ori de situația vădit vulnerabilă a acestuia, datorată unui handicap psihic sau fizic, unei situații de dependență, unei stări de incapacitate fizică sau psihică ori altei cauze”, se menționează în textul legislativ.
Însă, Codul penal românesc mai are o hibă. Astfel, în momentul condamnării, inculpatul beneficiază de legea favorabilă. Prin urmare, botoșăneanul a fost condamnat în baza vechilor prevederi legale, valabile la data comiterii faptelor.