Situația din cadrul conducerii societății Nova Apaserv continuă să fie încă tulbure. Asta pentru că mandatul actualului director general provizoriu, Gabriel Cîrlan, numit în februarie a.c. pentru a salva societatea, ar urma să expire miercuri și deocamdată nu se știe dacă acesta va rămâne în funcție sau va fi înlocuit. „Deocamdată, nu m-a contactat nimeni să-mi propună o eventuală prelungire. Așteptăm să vedem ce se va întâmpla în ședința Consiliului de Administrație, care a fost convocată pentru miercuri (n.r. – 9 iunie a.c.)”, a spus Gabriel Cîrlan, actualul director general provizoriu. Cum în activitatea oricărui agent economic contează foarte mult predictibilitatea, pentru a putea creiona un plan managerial, în acest caz surprinde incertitudinea, care nu face decât să alimenteze tot felul de speculații. „Au fost două variante în discuție – să fie prelungit mandatul domnului Gabriel Cîrlan sau să fie adus altcineva tot ca interimar. S-au propus și câteva nume printre care domnul Liviu Ștefan de la SNIF (PSD), dar eu unul am militat foarte mult pentru un mandat interimar pentru domnul Ion Toma, de la ApaVital Iași. Propunerea pentru cel care va ocupa funcția de director general va trebui să vină însă din partea comitetului de nominalizare”, a spus vicepreședintele CJ, Bogdan Dascălescu (ALDE), cel care are în atribuțiile specifice și coordonarea operatorului de apă.
„Totul depinde numai de dumnealui”
Din comitetul de nominalizare fac parte Andrei Beilic (PSD), Gabriel Atudoroae (ALDE) și Narcis Ștefan (Pro România), iar varianta pe care se va mergea va fi cunoscută cel mai probabil în cursul zilei de marți, 8 iunie. Asta pentru că miercuri încetează mandatul interimar acordat lui Gabriel Cîrlan și tot miercuri a fost convocată o ședință a Consiliul de Administrație de la Nova Apaserv tocmai pentru a stabili cine va deține funcția de director general provizoriu. „Este prematur să spunem ceva pentru că în momentul de față (luni, 7 iunie a.c.) noi nu știm încă dacă domnul Gabriel Cîrlan acceptă un nou interimat. Potrivit legii, noi putem prelungi perioada cu încă două luni. Doar în situația în care domnul Cîrlan refuză, abia atunci se pot face nominalizări. Până atunci, e ca și cum ne-am antepronunța. Cert este că mandatul interimar al domnului Cîrlan expiră pe data de 10 iunie, la ora 0, însă totul depinde numai de dumnealui”, a spus Narcis Ștefan, membru în Consiliul de Administrație al Nova Apaserv și membru al Comitetului de nominalizare. Cum nimeni nu i-a propus lui Gabriel Cîrlan să rămână în funcție, situația ridică o serie de semne de întrebare, dacă nu cumva a fost pregătit un înlocuitor, în unele medii fiind avansat numele lui Liviu Ștefan, susținut de PSD, care, deși a ajuns între timp la Îmbunătățiri Funciare, este cel care a implementat în trecut proiectele europene la nivelul operatorului de apă.
Ajutorul de la Guvern cântărește greu
Votul va fi așadar tot politic, între cei șapte membri ai Consiliului de Administrație format din Doru Constantin (PSD) președinte, Gabriel Atudoroae (ALDE), Mihaela Bâlbă (ALDE), Andrei Beilic (PSD), Narcis Ștefan (Pro România), Gabriel Apotrosoaei (PNL) și Daniel Tupiluș (PNL), ultimii șase în calitate de membri. Însă unul dintre elementele care ar putea conta destul de mult ar fi acel ajutor solicitat de Consiliul Județean de la Guvern, în cuantum de 10,4 milioane de lei, pentru operatorul de apă. Acordarea acestei sume din fodul de rezervă aflat la dispoziția Guvernului ar însemna o gură bună de oxigen pentru societatea patronată de CJ, având în vedere situația financiară a operatorului de apă. Trimis la București de mai bine de o lună, proiectul de hotărâre nu a ajuns niciodată pe ordinea de zi a ședințelor de Guvern, deși deputatul PNL Costel Șoptică anunța că a discutat pe această chestiune inclusiv cu premierul Florin Cîțu. Nu este exclus însă ca întârzierea să facă parte tot din jocul politic, liberalii botoșăneni așteptând să vadă mai întâi cine va asigura conducerea Nova Apaserv. Din echipa de conducere a Nova Apaserv mai fac parte Marcela – Daniela Jîtărașu, care ocupă funcția de director economic, Cristina – Ioana Panait, numită director executiv, și Romeo Obuf, desemnat director operațional, el preluând și atribuțiile de director tehnic. Doar că aceștia abia au fost numiți în funcții, în februarie 2020, iar mandatele lor vor înceta la sfârșitul lunii ianuarie 2024.
Pe marginea prăpastiei din cauza datoriilor
Deși prestează un serviciu de utilitate publică și se bucură de un fel de monopol, societatea Nova Apaserv a ajuns într-o situație critică încă de anul trecut, din cauza unor datorii neachitate la timp. Obligată să plătească 7,2 milioane de lei către Aquaterm, în urma unui proces, societatea s-a ales cu conturile blocate de către executorii judecătorești. Cu datorii și către principalii furnizori, operatorul de apă riscă să ajungă acum în situația de a nu mai putea asigura serviciile. Din cauza problemelor economice, trei dintre foștii administratori membri ai CA au demisionat din funcții – Ioan Comarița, Simion Drelciuc și Călin – George Bosovici – fiind urmați de fostul director general Albert Tanasă. Numit interimar pentru a salva societatea, Gabriel Cîrlan a reușit să obțină deblocarea conturilor și a repus operatorul de apă pe linia de plutire, însă datoriile acumulate în lunile în care societatea a avut conturile blocate atârnă destul de greu. Asta în condițiile în care Nova Apaserv trebui să plătească și ratele aferente la creditul BERD obținut pentru dezvoltarea activității.