spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeLocal BTȘtefan Micle

Ștefan Micle

Istoria literaturii îl reține pe Ștefan Micle ca soț al Veronicăi Micle sau ca rector al Universității din Iași, care confirmă jurământul de bibliotecar al lui Mihai Eminescu, semnează procese-verbale de cumpărare a cărților la sugestia acestuia sau îl deleagă la examene. În domeniul în care a profesat, Ștefan Micle nu a publicat nimic, însă a lăsat numeroase manuscrise: Mecanica agricolă, Curs de astronomie, Zoologia, Botanica, Chimia analitică, Chimia organică, anorganică și experimentală, Fizica etc. (C. Diaconovich, Enciclopedia Română, Tomul III, Sibiu, 1904, p. 269), căci „ca profesor conștiincios ce era, își redacta cursurile atât la liceu, cât și la Universitate” (E. Pop, Ioan Popp și Ștefan Micle, în: „Transilvania”, nr. 3, 1944, p. 230).

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Cariera lui este o adevărată performanță atletică însuflețită de greutăți

O istorie a învățământului/școlilor din Moldova l-ar înscrie însă într-o listă de referință: în 1855, când își încheie studiile la politehnica din Viena, refuză postul bine plătit, oferit de căile ferate austriece, în favoarea postului de profesor la Academia Mihăileană, cu un modest onorariu anual de 10.000 de lei, la invitația guvernului din Moldova, începându-și cursurile de fizică, chimie, mineralogie și științe naturale în 1856 și înzestrând un laborator, care devine comparabil cu cele din străinătate;  în 1858, cel dintâi ține la Iași prelecțiuni publice (sălile, „cea mare rotundă și cele două colaterale dela Academie”, devenind neîncăpătoare pentru public); în 1858 e numit la școala militară (unde renunță la onorariu în favoarea procurării instrumentelor de fizică); la înființarea Universității din Iași, devine profesor de fizică și chimie (cu 5 ore pe săptămână, instruind 18 generații de studenți); o perioadă e decan al Facultății, apoi, pentru 8 ani, începând cu 1867, rector al Universității;  din 1876 până în 1879 este și director al Școlii de Arte și Meserii din Iași.

Cariera lui este o adevărată performanță atletică însuflețită de greutăți, întăritată de piedici. N’ași crede să mai găsim în istoria învățământului nostru un model  biografic mai potrivit  pentru tineret, ca tocmai al lui Ștefan Micle. Toate manualele noastre de științe experimentale ar trebui să-l cuprindă”, scria, în 1944, Emil Pop (E. Pop, p. 226). Născut din părinți săraci și neștiutori de carte, Ștefan Micle, la vârsta de 8 ani, se înscrie, fără știrea familiei, la școala primară de pe lângă liceul piariștilor din Cluj, locuind la părinți și făcând zilnic 25 de kilometri pentru a urma școala. Pentru a-și continua studiile, își oferă serviciile unui funcționar ungur în schimbul întreținerii, apoi intră ucenic, pentru 4 ani, la mecanicul Raica. Termină Liceul la Cluj. În 1839, merge la Blaj pentru cursul de filosofie al lui  Simion Bărnuțiu. Urmează, apoi, Facultatea juridică din Cluj, pe care o absolvește în 1843. Din 1843 până în 1848, „negăsindu-și un post potrivit”, se apucă „de meșteșuguri: măsar, strungar, ceasornicar, armurier”. Între 1848 și 1849, lucrează într-un atelier de tâmplărie. În sfârșit, în 1850 obține bursa pentru Politehnica din Viena (pentru detalii: E. Pop, p. 226-232).

Cel mai bun om și incapabil de a face rău cuiva”, după cum îl caracteriza B.P. Hasdeu, bunătatea întrupată – după Poni –, Ștefan Micle era și „de o politeță extremă, ce o întindea cu o naivitate jovială și la ființe neînsuflețite” (V.A. Urechia). V.A. Urechia rememorează o anecdotă despre el:

La o conferință a lui, făcând o experiență cu electroforul, zise: «Vedeți dv., iei pe dumneaei, coada de vulpe, și bat pe d-lui, electroforul, și iese scântei…» Râsul fu omeric” (Din tainele vieții. Amintiri contimporane [1840-1882], București, 2014, p. 121).

Ala Sainenco, Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”

 

 

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
ninsoare ușoară
1.7 ° C
1.7 °
1.6 °
95 %
5.7kmh
100 %
vin
1 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...