Scandalul angajărilor cu dedicație de la Administrația Națională “Apele Române” (ANAR) pare să nu-l fi afectat pe directorul adjunct Constantin Mețler. Deși tatăl său a fost unul dintre beneficiarii aranjamentelor, Mețler este de neclintit.
Chiar dacă la un moment dat s-a vehiculat că a fost eliberat din funcție la începutul lunii februarie, în urma intervenției ministrului Mediului care ar fi refuzat să-i mai prelungească delegarea pe funcție, Constantin Mețler este în continuare director general adjunct.
Informația a fost confirmată pentru „Monitorul de Botoșani” chiar de reprezentanții Administrației „Apele Române”.
Astfel, într-un răspuns oficial comunicat de ANAR, Mețler a rămas în structura de conducere urmând să se ocupe de coordonarea activității Administrațiilor Bazinale de Apă (ABA), inclusiv de Exploatarea Complexă (EC) Stânca-Costești. „Domnului Constantin Mețler i s-au delegat funcțiile specifice funcției de Director General Adjunct al Administrației Naționale „Apele Române” prin decizia Directorului General al A.N. „Apele Române” (n.r. Laszlo Barabas) nr. 149 din 18 mai 2021”, se arată în răspunsul ANAR.
Astfel, potrivit fișei postului, Constantin Mețler se va ocupa de „monitorizarea și raportarea către directorul general al ANAR a aspectelor fundamentale ale activității specifice de gospodărire a apelor derulată la nivelul ABA-urilor și E.C. Stânca-Costești, a elementelor definitorii ale activității rețelei naționale de hidrologie și hidrogeologie, activitate coordonată de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, a realizării sarcinilor rezultate din aplicarea deciziilor conducerii ANAR la nivelul ABA-urilor, INHGA și a E.C. Stânca-Costești”.
Interesant este că, potrivit răspunsului ANAR, Constantin Mețler va fi cel care va monitoriza inclusiv „elementele definitorii ale procesului de colaborare instituțională și a schimbului de bune practici dintre ABA-uri, INHGA și E.C. Stânca-Costești în acord cu strategia managerială a ANAR”. Altfel spus, el va fi liantul dintre conducerea centrală ANAR și structurile teritoriale pe ceea ce înseamnă „bune practici”, el ocupând practic a patra funcție în structura de conducere ANAR.
La sfârșitul lunii aprilie a.c., Direcția Națională Anticorupție (DNA) anunța începerea urmăririi penale față de șase persoane, acuzate de abuz în serviciu, obținere de foloase necuvenite și complicitate la abuz în serviciu, în cazul angajărilor prin detașare de la Apele Române. Printre cei cercetaţi se află şi directorul Administrației Bazinale de Apă “Prut-Bârlad”, dar și primarul și viceprimarul localității sucevene Vatra Moldoviței. Potrivit procurorilor , Iancu Simona – o chelneriță angajată inginer la Apele Române Iași –dar și Stelian Mețler – tatăl adjunctului de la Apele Române, au fost angajaţi mai întâi fictiv la Primăria comunei Vatra Moldoviței (județul Suceava) pentru a putea fi apoi detașaţi pe funcțiile de la Apele Române.
Ancheta DNA avea să arate că de Stelian Mețler a fost primul beneficiar al angajărilor trucate de la ANAR. Astfel, Mețler senior ar fi fost angajat pe 22 iunie 2020 într-o funcție de personal contractual la Primăria comunei Vatra Moldoviței, iar de la 1 iulie 2020 a fost detașat pentru șase luni ca inginer în cadrul ABA „Prut-Bârlad” Iași. Mai mult, după detașare, directorul Petru Avram ar fi dispus delegarea lui Mețler senior la un alt compartiment față de cel pentru care se aprobase detașarea, pentru a-i asigura confortul profesional dorit, direct la Serviciul de Gospodărire a Apelor Botoșani.
După cele șase luni prevăzute în contract, detașarea avea să fie prelungită. Ulterior avea să apară chelnerița Simona Iancu, care a fost numită pe 16 decembrie 2020 în funcția de administrator public în cadrul Aparatului de specialitate al primarului comunei Vatra Moldoviței, iar pe 22 decembrie 2020 a fost detașată ca inginer în cadrul ABA „Prut-Bârlad” Iași.
Economist de profesie, Constantin Mețler a lucrat o perioadă la firma Știrbu SRL Darabani, care a dat faliment între timp, după care a descoperit beneficiile sistemului bugetar. Ajuns șef RUNOS la Autoritatea de Sănătate Publică Botoșani, el s-a angajat mai apoi la Inspectoratul Teritorial de Muncă București, dar în aprilie 2014 a fost reținut pentru 24 de ore de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București, sub suspiciunea că ar fi certut mită în timpul unui control. A fost arestat 10 zile, dar acuzațiile nu au putut fi demonstrate în instanță, iar el a fost achitat. Ba mai mult, a dat statul în judecat și a obținut daune morale de 6.000 de lei.
În 2015, după acest episod, el s-a angajat la ANAR, ca inspector Corp Control. În 2018, Constantin Mețler a preluat conducerea Corpului de Control ANAR, iar în mai 2020, când încă mai era stare de urgență din cauza pandemiei de Covid – el a ajuns consilier al directorului general. Funcția a fost un fel de trambulină, pentru că după numai trei luni, adică în august 2020, el a ajuns director general adjunct.
Ca pregătire profesională, Constantin Mețler este licențiat ca economist (Universitatea Babeș-Bolyai), inginer (USAMV București), și a absolvit studii post-universitare de masterat în domeniul ingineriei mediului, tema lucrării de dizertație fiind tocmai „Managementul în cadrul Administrației Naționale Apele Române”.
În februarie, publicația „Recorder” a scris că, în majoritatea județelor, PNL a instalat la conducerea administrațiilor Apele Române oameni fără niciun fel de pregătire în domeniu, recomandați doar de carnetul de partid.
Dealtfel, în 2020, Mețler ar fi fost unul dintre trimișii directorului general ANAR pentru a schimba directori din filiale teritoriale ale „Apelor Române” cu membri sau simpatizanți PNL. De notorietate este implicarea lui Constantin Mețler în schimbarea directorului de la Mureș, subiect al unei anchete RECORDER din toamna anului trecut, precum și implicarea în angajările cu scandal din Iași, inclusiv cea a tatălui său, documentate de „Reporter de Iași”.
În ciuda protestelor publice ale federației sindicatelor de profil, Costel Alexe (n.r. – fostul ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, actual șef al PNL și al Consiliului Județean Iași) l-a numit totuși pe Mețler ca director general adjunct la „Apele Române”.