Municipalitatea botoşăneană se confruntă cu noi probleme legate de lucrările la Teatrul Mihai Eminescu. Conducerea primăriei s-a întâlnit în urmă cu câteva zile cu conducerea firmei care a făcut lucrările de consolidare, însă nu a ajuns la un consens în privinţa costurilor acestora.
„Lucrările au fost suspendate la Teatrul Eminescu, pe partea de consolidare, motivat de faptul că am fost într-o situaţie sanitară dificilă şi nu s-a putut lucra. Dar am făcut o adresă prin care ridicăm această suspendare, începând cu data de 28 mai, în interiorul contractului mai fiind doar cinci zile de lucrări efective, perioadă după care vom închide acest contract, chiar dacă va trebui să o facem într-un mod forţat, fără solicitare din partea constructorului pentru recepţie”, a declarat primarul Cosmin Andrei.
Potrivit edilului, lucrările de consolidare sunt finalizate şi mai sunt „aspecte nesemnificative, care pot fi rezolvate într-o zi – două”, însă există o divergenţă cu constructorul din punct de vedere al recepţiei, al hârtiilor şi al ultimei facturi de plată.
Constructorul solicită 1,2 milioane de lei
„Am primit o factură din partea constructorului, ultima factură, prin care ni se solicită o sumă de aproximativ 1,2 milioane de lei pentru ultimele lucrări care s-au făcut acolo. În urma verificării devizului, colegii au ajuns la concluzia că se poate plăti pe lucrări și pe ceea ce s-a făcut la Teatrul Mihai Eminescu în ultima etapă, o sumă de aproximativ 150.000 de lei”, a spus Cosmin Andrei.
Lucrările pentru care constructorul solicită 1,2 milioane de lei nu sunt asumate prin semnătură de angajații Primăriei, ci doar de dirigintele de şantier, o firmă din Suceava.
„Constructorul spune că a executat aceste lucrări care nu pot fi cuantificate. Este vorba de cantități de moloz foarte mari, lucrări de reamplasare schelă și suntem în situația în care nu putem plăti această factură pentru că o considerăm fără o reflectare în realitate a ceea ce s-a solicitat. În această factură ni s-a solicitat de asemenea montat/demontat schelă și transportul unor cantități de deșeuri care exced valorile trecute în contract, atunci când s-a perfectat, mult peste ceea ce s-a convenit” a explicat Cosmin Andrei.
„Sub nicio formă nu putem plăti suma care ne-a fost solicitată”
Municipalitatea nu va plăti factura primită de la constructor. „Noi am returnat această factură astăzi (ieri – n.r.) transmiţând constructorului să refacă aceste calcule pentru că are obiective care nu se regăsesc în oferta iniţială. Deci chiar în devizul de lucrări sunt repere care nu au fost ofertate şi atunci trebuie asimilate cu altele, dar sub nicio formă nu putem plăti suma care ne-a fost solicitată şi, probabil, dacă nu ajungem la un numitor comun, vom fi în situaţia în care să facem, cu ajutorul Inspectoratului de Stat în Construcţii, o evaluare a lucrărilor şi să închidem contractul, să putem demara licitaţia pentru reabilitarea clădirii. Suntem în etapa în care, săptămâna viitoare, vom ridica pe SEAP caietul de sarcini şi toată documentaţia pentru licitaţia privind reabilitarea imobilului”, a concluzionat primarul municipiului.
Contractul de la teatru nu este singurul cu probleme
Firma care a executat lucrările de consolidare, LDC Trust Construcţii MV, aparţine omului de afaceri Victor Mihalachi. Pe 17 mai 2021, acesta şi inginerul Cezar Bobescu s-au întâlnit la Primăria Botoşani cu Cosmin Andrei şi cu Cătălin Fetcu, directorul Direcţiei de Dezvoltare Locală, managerul proiectului de reabilitare a Teatrului Eminescu.
Contactat telefonic, inginerul Cezar Bobescu nu a dorit să comenteze problemele prezentate de primarul municipiului afirmând doar că nu se ocupă el de proiectul de la teatru. Victor Mihalachi nu a putut fi contactat pentru a-şi expune punctul de vedere.
Victor Mihalachi nu este la prima neînţelegere cu municipalitatea botoşăneană
Victor Mihalachi nu se află la prima neînţelegere cu municipalitatea botoşăneană în privinţa costurilor unor lucrări. În decembrie 2018, firma Victor Construct a renunţat la contractele pe care le avea cu municipalitatea la Teatrul Eminescu şi blocurile de locuinţe sociale din cartierul ANL Cişmea. Explicaţia oficială a fost aceea că firma Victor Construct este în insolvenţă.
„Este o problemă foarte delicată pentru noi. O firmă de prestigiu, care, din păcate şi-a declarat insolvenţa, care are lucrări în Botoşani”, declara atunci primarul Cătălin Flutur. Reprezentanţii firmei nu au dat prea multe explicaţii în legătură cu aceste decizii. „Sunt în insolvenţă, ce să mai motiveze?”, mai spunea primarul.
La această dată, firma omului de afaceri botoşănean execută lucrările de reabilitare a Bisericii „Sfântul Gheorghe”. Aceeaşi firmă a construit Spitalul de Boli Cronice şi Îngrijiri Paliative, obiectiv finalizat, potrivit constructorului, dar unde mai sunt de făcut lucrări, aşa după cum susţine primarul Cosmin Andrei.
A doua finanţare europeană pentru Teatrul „Mihai Eminescu”
Municipalitatea a obţinut a doua finanţare europeană, de cinci milioane de euro, pentru repunerea în valoare a Teatrului „Mihai Eminescu”. Contractul de finanţare a fost semnat pe 25 octombrie 2018. În baza noului proiect, vor urma lucrări de restaurare şi de amenajare a spaţiilor interioare şi a faţadelor exterioare, de restaurare a componentelor artistice interioare şi exterioare, dar şi de reabilitare a instalaţiilor şi de dotare a spaţiilor interioare.
În exerciţiul financiar 2007 – 2013, edilii botoşăneni au avut la dispoziţie tot cinci milioane de euro pentru teatru. Lucrările au început în vara anului 2014, însă au fost oprite în 2015, când s-a anunţat că sunt necesare lucrări suplimentare de consolidare. Din cele cinci milioane de euro s-au cheltuit doar patru milioane de lei. La 31 decembrie 2015, dată la care investiţia trebuia finalizată, lucrările ajunseseră la un stadiu de doar 20%.
Indicatori tehnico-economici aprobaţi pe 14 aprilie
În ultimii ani, singura intervenţie în acest proiect a fost reactualizarea indicatorilor tehnico-economici.
Pe 14 aprilie, consilierii municipali au aprobat indicatorii tehnico-economici ai acestei investiţii. Dacă în martie valoarea aprobată a fost de 10,9 milioane euro, iar contribuţia proprie de 6,2 milioane euro, aceasta a ajuns la 12,2 milioane euro, sumă care include şi valoarea lucrărilor deja executate. Mai mult, există şi o diferenţă de curs valutar, fiind indexate şi valorile privind manopera și prețul materialelor. Contribuţia municipalităţii va fi de 7,5 milioane euro, bani care vor fi asiguraţi prin contractarea unui credit.