Consiliului Județean Botoșani are în plan să renoveze sau să reabiliteze mai multe instituţii de cultură care se află în subordinea sa. Astfel, după ce au fost deschise ofertele pentru reabilitarea Muzeului Județean de Istorie Botoșani, reprezentanţii CJ au anunţat că încearcă să găsească soluţii pentru obţinerea unei finanţări în vederea reabilitării clădirii Muzeului de Științele Naturii din Dorohoi. Investiția se ridică la 10 milioane de euro.
Totodată, se au în vedere investiții la Muzeul Memorial „George Enescu” din Dorohoi, care se ridică la aproximativ un milion de euro. Documentația tehnico-economică pentru acest proiect a fost avizată de CJ și înaintată CNI pentru finanțare. De asemenea, printr-un proiect transfrontalier România-Moldova s-a accesat o finanțare de aproximativ jumătate de milion de euro pentru renovarea și reabilitarea Casei Memoriale „George Enescu” din Liveni.
Recent s-a deblocat şi Programul Operațional de Asistență Tehnică prin care se vor asigura 736 de mii de lei pentru realizarea documentațiilor tehnico-economice în vederea reabilitării și modernizării Memorialului Ipotești, inclusiv a Casei Memoriale „Mihai Eminescu” prin intermediul unui proiect finanțat prin Programul Operațional Regional 2021-2027. Investiția este în valoare de peste 4,1 milioane de euro.
„Rolul muzeelor în cadrul societății se modifică. Această pandemie de SARS-CoV-2 ne-a demonstrat că muzeele trebuie să fie într-o continuă schimbare, să devină mai interactive și mai orientate spre public și comunitatea locală”, a declarat Doina Federovici, preşedintele Consiliului Judeţean de Ziua Internațională a Muzeelor.
În urmă cu o lună , pe 23 aprilie, a fost inaugurat şi singurul muzeu dedicat „pictorului florilor”, Ștefan Luchian, la Ștefănești. CJ a investit aproximativ un milion de lei în renovarea și modernizar acestuia, iar, ulterior, specialiștii Muzeului Județean au amenajat partea expozițională, respectiv, două camere. Prima valorifică piese de artă plastică și de sculptură din colecțiile instituției și conturează expoziția intitulată „Artiști pentru Luchian”, iar a doua reconstituie „Camera – atelier a lui Ștefan Luchian”, în care a lucrat marele pictor în ultimii săi ani din viață.