Reacția forțelor de intervenție în cazul producerii unei situații de urgență complexe a fost testată joi seară (n.r. – 20 mai a.c.), în cadrul unui exercițiu de cooperare desfășurat la o fabrică de prelucrare a lemnului și metalului din satul Cișmea, comuna Răchiți. Potrivit scenariului, în interiorul silozului de rumeguș s-a produs o explozie, urmată de un incendiu care s-a extins la depozitul de cherestea și uscător. Mai mulți angajați au fost surprinși sub elemente de construcție prăbușite din cauza suflului exploziei, s-au intoxicat cu fum ori au fost implicați într-un accident rutier în timp ce încercau să părăsească incinta fabricii cu autoturismele personale.
„Au fost simulate acțiuni de căutare-salvare a persoanelor surprinse de elementele de construcție sau intoxicate cu fum, stingerea incendiului, descarcerarea persoanelor rămase captive în două autoturisme implicate în accidentul rutier”, a precizat Dorina Lupu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani.
La acțiunile de intervenție și înlăturare a efectelor au participat mai multe echipaje de intervenție din cadrul ISU Botoșani, Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani, Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani, Serviciului Județean de Ambulanță Botoșani, UPU-SMURD, Direcției de Sănătate Publică, dar și angajații fabricii.
Exercițiul, la care au participat prefectul județului, Dan Nechifor, în calitate de șef al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, precum și șefii instituțiilor implicate, a urmărit în primul rând testarea capabilităților de intervenție și de răspuns a forțelor implicate, dar și viabilitatea procedurilor și planurilor de cooperare comune ale structurilor cu atribuții în managementul tipurilor de risc. În fapt, s-a dorit să se verifice dacă echipajele se pot sincroniza în acest gen de intervenții multiple, dacă unitățile fac față unei situații de urgență de o asemenea amploare și dacă există mijloace suficiente în dotarea unităților suport.
Reprezentanții ISU spun că exercițiul a fost o provocare pentru toți întrucât pe timpul desfășurării acțiunii s-au respectat și măsurile de prevenire a răspândirii COVID 19, activitatea fiind monitorizată de un reprezentant al Direcției de Sănătate Publică Botoșani.
Reprezentanții ISU mulțumesc tuturor celor care au contribuit direct sau indirect la reușita acestui exercițiu.