Învăţământul ieşean este în doliu după ce cunoscutul profesor de matematică Traian Cohal a încetat din viaţă. Acesta a activat în cea mai mare parte a carierei sale în cadrul Colegiul “Costache Negruzzi” din Iaşi, fiind apreciat atât de către colegii săi, dar şi de elevii pe care i-a format.
Doliu în învăţământ. Un renumit profesor s-a ridicat la ceruri
Potrivit Ziarului de Iaşi, prof. dr. Camelia Gavrilă, directorul Colegiului „Negruzzi” din Iaşi a declarat că mulţi dintre elevii profesorului Cohal au plecat peste hotare sau fac cercetare în domeniul matematicii sau în domenii conexe. „Mulţi dintre elevii săi au plecat şi sunt specialişti, fie cercetători de înaltă clasă în zona americană, la universităţi prestigioase, la NASA, în domenii de interferenţă cu alte ştiinţe. De aceea, absolvenţii lui, care au cunoscut succesul în carieră, inclusiv din perspectivă financiară, au instituit o bursă care îi poartă numele, Bursa Cohal, şi au dăruit-o în răstimpuri elevilor talentaţi la matematică şi care aveau nevoie şi de sprijin financiar şi de acces la carte. Deci a generat în timp această legătură sufletească şi faţă de Colegiul Negruzzi, faţă de absolvenţi, a deschis pasiuni, mergând pe legătura aceasta dintre rigiditate, sobrietate şi severitate, dar şi talent didactic, pedagogie şi înţelegere şi apropiere faţă de elevi şi în contexte mai puţin formale”, a adăugat Camelia Gavrilă.
Traian Cohal s-a născut la 12 august 1932 în oraşul Dorohoi, judeţul Botoşani. Acesta a absolvit Colegiul Naţional ,,Grigore Ghica” din Dorohoi în 1951 şi apoi cursurile Facultăţii de Matematică şi Fizică la Universitatea din Iaşi în 1955. A fost reţinut ca asistent la aceeasi facultate, unde a predat în perioada 1956-1958. Având ,,origine socială nesănătoasă”, a fost înlăturat din învăţâmântul superior, iar după o pauza de doi ani încadrat ca profesor la Liceul ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi în 1960. Începând cu anul 1966 şi până la data pensionarii, în anul 1997, a fost profesor de matematică la Colegiul Naţional ,,Costache Negruzzi”