Numărul botoşănenilor care solicită bani de la stat în calitate de urmaşi ai prizonierilor de război şi deţinuţilor politici creşte de la lună la lună. Astfel, dacă până la jumătatea lunii martie, Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) primise aproximativ o mie de dosare, la această dată numărul acestora a trecut de 2.000.
„Săptămâna trecută au fost finalizate cu decizie 1.850 de cereri. După emiterea deciziilor, documentaţiile sunt predate la Casa Judeţeană de Pensii, în vederea punerii în plată”, a declarat Sebastian Tocariu, directorul AJPIS.
Potrivit oficialului, valoarea medie a indemnizaţiei acordate urmaşilor deţinuţilor politici sau prizonierilor de război este de 1.500 de lei.
Peste 480 de dosare puse în plată
Ioan Buzilă, director adjunct al Casei Judeţene de Pensii, a precizat că, până la această dată au fost primite 845 de hotărâri ale AJPIS, fiind puse în plată 484 de dosare. „Apar probleme la deţinuţii care au decedat înainte de anul 1990, deoarece automat trebuie să le generăm Codul Numeric Personal şi durează un pic. Fără CNP nu putem introduce în sistemul nostru de plată. Susţinătorul decedat (deţinutul politic sau prizonierul de război – n.r.) trebuie să aibă CNP”, a spus Ioan Buzilă.
Cu alte cuvinte, de la date depunerii cererii la AJPIS până la primirea primilor bani durează câteva luni.
Cererile însoţite de documente justificative se depun la AJPIS. Legea a intrat în vigoare în noiembrie 2020. Pentru urmaşii prizonierilor există o unitate militară la Piteşti care eliberează adeverinţe, iar pentru cei condamnaţi sunt hotărârile judecătoreşti sau alte dovezi, în funcţie de situaţia fiecăruia. Cererile depuse se analizează, după care indemnizaţia se acordă lunar.
Urmaşii celor care au fost prizonieri şi nu au toate documentele se pot adresa Depozitului Central de Arhivă, strada Aleea Poarta Eroilor, nr. 4, Piteşti, judeţul Argeş, cod poştal 110058, telefon/fax: 0248/22.31.77, relaţii cu publicul: 0248/22.34.77 (interior 116), e-mail: um02405.pitesti@yahoo.com.
Drepturi acordate urmaşilor
Potrivit prevederilor legale în vigoare, copilul celui decedat, dispărut sau exterminat în timpul luptelor cu organele de represiune comunistă, în răscoale țărănești, în timpul detenției, internării abuzive în spitale de psihiatrie, în timpul aplicării măsurii domiciliului obligatoriu, strămutării, deportării sau prizonieratului, are dreptul la o indemnizație lunară.
Soțul/soția celui decedat în luptele cu organele de represiune comunistă, în răscoale țărănești ori decedat, din categoria celor dispăruți sau exterminați în timpul detenției, internați abuziv în spitale de psihiatrie, deportați, prizonieri sau cărora li s-a stabilit domiciliu obligatoriu, are dreptul la o indemnizație lunară de 700 lei, dacă ulterior nu s-a recăsătorit.
„Se acordă câte 700 de lei pentru fiecare an stat de părinte în lagăre sau puşcării. Dacă părintele a fost trei ani în detenţie, urmaşul primeşte 2.100 de lei. Solicitanţii care erau deja născuţi, sau s-au născut în timp ce părintele era în situaţia respectivă, era persecutat politic, atunci primesc 100% din sumă. Cei care s-au născut după ce părintele a revenit acasă, primesc 50% din sumă. Urmaşii celor care au murit în detenţie primesc câte 500 de lei lunar”, a explicat Sebastian Tocariu.