La Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, mii de studenți se revoltă și acuză conducerea că a comis un abuz fără precedent.
Sute de tineri din Botoșani, studenţi la Medicină sau Farmacie, sunt prinşi, pe lângă febra examenelor, într-un scandal monstru între conducereea universităţii şi corpul studenţesc. Totul după o hotărâre a Consiliului de Administrație din 28 aprilie 2021, prin care se stipulează că doar studenții vaccinați împotriva COVID-19, cei care dețin un test PCR negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înainte sau cei care prezintă o adeverință că au fost infectați de virus pot fi primiți în sesiunea de examene din vară.
Între timp, peste 2.000 de studenți ai UMF Iași, viitori medici şi farmaciști, care vor îngrij bolnavii cum ştiu ei mai bine, au semnat o petiție prin care cer conducerii instituției să abroge măsura. Avâd în vedere că numărul total de studenţi al universităţii este de 8-9.000, aproape un sfert din viitorii medici refuză vaccinarea sau măsura testării înainte de examen. Liga Studenților (LS IAȘI) se solidarizează cu studenții mediciniști și avertizează conducerea Universității de Medicină și Farmacie din Iași că va ataca în instanță hotărârea, având în vedere gravele încălcări ale legislației în vigoare.
Scandalul a ajuns la Avocatul Poporului, care a cerut imediat lămuriri Ministerului Sănătăţii. Instituţia dă dreptate studenţilor, care nu doresc să fie obligaţi să se vaccineze. De altfel, aceştia spun că acest scandal nu este unul pro sau contra vaccinare, ci unul legat de faptul că sunt obligaţi să se vaccineze, sau, dacă nu, să scoată sume importante de bani din buzunare pentru teste. Într-un răspuns oferit de Minister se arată: „condiţionarea accesului la stagiul de practică de vaccinarea împotriva Covid19 o apreciem în afara cadrului legal”.
De cealaltă parte, unii studenţi spun că nu înţeleg reticenţa propriilor colegi la vaccinare, având în vedere statutul pe care îl vor avea în viitor, acela de a trata oamenii bolnavi. „Eu sunt vacinată. Dar nu mi se pare prea OK să îi forţezi aşa să se vaccineze. Pe de altă parte, totuşi vorbim de viitori doctori. Ar trebui să fie ei înşişi conştienţi de importanţa vaccinului şi vaccinării”, a spus o tânără studentă din Botoșani.
În data de 11.05.2021, Avocatul Poporului a răspuns solicitării înaintate de petenta Monica Petruț față de pretenția unei conduceri universitare de a condiționa prezența la stagii de vaccinare, cu o comunicare oficială primită de la Ministerul Sănătății. Astfel, în răspunsul oferit de Zsolt Molnar, Adjunct al Avocatului Poporului, se arată că „ne-am adresat atât Ministerului Educației și Cercetării, cât și Ministerului Sănătății pentru a ne comunica un punct de vedere față de situația semnalată, dar și măsurile dispuse în acest sens, dacă este cazul”.
Petiția a fost analizată în contextul art. 16 privind egalitatea de drepturi, al art 32 privind dreptul la învățătură și al art. 34 privind dreptul la ocrotirea sănătății, din Constituția României.
Referitor la ilegalitatea deciziei de a restricționa accesul studenților la examene, Ministerul Sănătății a subliniat că, potrivit HG 1031/2020, în România vaccinarea este voluntară (neobligatorie).
Ca atare, „Accesul studenților Universităților de Medicină și Farmacie din România în spitalele unde aceștia își desfășoară stagiile de practică, nu poate fi condiționat de vaccinarea împotriva Sars-Cov-2.”
„Așadar, având în vedere dispozițiile constituționale privind garantarea dreptului la învățătura și a dreptului la ocrotirea sănătății *art.32 și 34 din Constituția României), tinând cont de prevederile art. 660 din Legea 95/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare, privind acordul pacientului supus metodei de prevenție, condiționarea accesului la stagiul de practică de vaccinarea împotriva COVID-19 o apreciem în afara cadrului legal”, se arată răspunsul Ministerului din 05.04.2021 cu privire la solicitarea înregistrată în 17 aprilie 2021.
Dacă nu poate fi condiționată de vaccinare prezența în cadrul stagiului de practică, unde studentul intră în directă legătură cu pacienți, cu atât mai mult nu poate fi condiționată prezența în cadrul examenelor obligatorii.