Miercuri, pe 12 mai a.c. polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale împreună cu sprijinul polițiștilor din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor și ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale au pus în executare trei mandate de percheziție domiciliară. Descinderile au avut loc în urma unor schimburi de informații, la cererea autorităților judiciare din Italia, fără ca anchetatorii să menționeze ce vizează de fapt ancheta. Potrivit informațiilor neoficiale, ar fi vorba de o așa-zisă filieră care se ocupa cu traficul de animale de companie.
„Perchezițiile au fost efectuate la persoane din municipiul Botoșani bănuite de comiterea infracțiunilor de trafic ilicit de animale de companie, fals material comis de un funcționar public, fals materiale comis de persoană privată, uciderea animalelor, abuz de animale și exercitarea abuzivă a unei profesii”, a arătat Delia Nenișcu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani.
În urma activităților desfășurate la locațiile vizate au fost identificate și ridicate în vederea continuării cercetărilor mai multe mijloace materiale de probă care interesează cauza, respectiv terminale mobile și cartele de telefonie mobilă, precum și mai multe înscrisuri.
„Întreaga documentație urmează a fi înaintată autorităților italiene, în vederea continuării cercetărilor”, a adăugat Delia Nenișcu.
Operațiunea de miercuri a avut loc sub coordonarea procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani, în baza ordin european de anchetă transmis de autoritățile judiciare din Italia, iar în urma perchezițiilor au fost ridicate mai multe carnete de sănătate și pașapoarte pentru animale, precum și microcipuri, anunță polițiștii. În fapt, anchetatorii susțin că suspecții vindeau câini în Italia, cu certificat de pedigree fals, în special bulldog francez. De altfel, percheziții de același gen au avut loc la Dej (județul Cluj), dar și la Brăila. Pentru falsificarea certificatului de pedigree era însă nevoie și de implicarea asociațiilor chinologice întrucât acest document nu îl eliberează medicii veterinari.
Elementul comun în această anchetă pare a fi însă un botoșănean, Teodor Tatarcan, care s-a stabilit de câțiva ani în municipiul Dej. Polițiștii de la Serviciul de Investigații Criminale Cluj au descins miercuri la sediul botoșăneanului, unde au descoperit zeci de carnete de sănătate în alb, care erau necompletate, dar și o serie de certificate pedigree false. Există informații că acesta ar fi achiziționat exemplarele din străinătate, contra unor sume de ordinul a 300 de euro, întocmea documentele în fals, inclusiv cu tratamentul și hrana administrată, după care câinii cu pricina erau vânduți în Italia contra unor sume de 1.500 de euro.
Cuvântul pedigree este de origine engleză și se referă la certificatul genealogiei câinelui cu ascendență cunoscută. Pedigree-ul elaborat de Asociația Chinologica din România conține toate semnalmentele respectivului câine de rasă inclusiv numărul de microcip sau de tatuaj dacă acesta are unul, principalele date referitoare la identitatea crescătorului și ale proprietarului, numele și numărul de certificat de origine al ascendenților– părinți, bunici, străbunici. Medicii veterinari spun însă că, dacă s-au falsificat astfel de documente, este ca și cum ar fi fost falsificat un document cu regim special, legislația internațională în domeniu fiind destul de drastică.