Consiliul Județean a avizat astăzi, în cadrul unei ședințe extraordinare, majorarea tarifelor la apă și canalizare practicate de Nova Apaserv. Pentru a intra în vigoare, noile prețuri urmează să fie aprobate și de Adunarea Generală a Asociaților din cadrul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „Aqua Botoșani”.
Propunerea de ajustare a tarifelor a venit după ce Nova Apaserv a obținut avizul din partea Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC) încă din 21 octombrie 2020. Potrivit deciziei CJ, tariful de livrare pe metru cub a apei potabile va crește de la 4,99 lei, cât este în prezent, la 5,29 lei, iar la serviciile de canalizare/epurare creșterea va fi de la 3,17 lei pe metru cub în prezent la 3,26 lei. Prin urmare, creșterea ar fi de 3 lei lunar la un consum mediu de 10 metri cubi de apă de familie.
Chiar dacă votul nu a ridicat probleme deosebite, cei din conducerea CJ au trebuit să ofere o serie de explicații pentru amânarea actualizării prețurilor, în condițiile în care operatorul de apă era deja într-o situație financiară dificilă, ca urmare a datoriilor înregistrate către Aquaterm, iar menținerea tarifelor vechi punea o presiune și mai mare pe menținerea pe linia de plutire a societății din punct de vedere economic. „Propunerea asta de majorare a prețurilor a venit anul trecut, undeva prin octombrie dacă nu mă înșel, și nu înțeleg de ce ați lăsat atât de mult pentru că știm cu toții există o dificultate la nivelul operatorului de apă, ca urmare a procesului pierdut la Curtea de Arbitraj, și aceasta este prima măsură de redresare economică. Așadar, cred eu, ar trebui să explicați de ce ați întârziat atât de mult pentru că am văzut și un impact al acestei măsuri. E vorba de 180.000 de lei pe lună, bani care putea fi folosiți la plata unor furnizori și reducerea unor posibile penalități pe care aceștia le aplică”, a spus liderul consilierilor liberali, Viorel Iliuță. Reacțiile venite din partea vicepreședintelui ALDE Bogdan Dăscălescu și a președintelui CJ, Doina Federovici (PSD), au fost palide. Dacă primul a dat vina pe conjunctură, fiind vorba de perioada tulbure de dinaintea schimbării conducerii la nivelul operatorului de apă, Doina Federovici a susținut că nu s-a dorit să se pună o presiune prea mare pe populația județului, în prezent fiind „momentul oportun” pentru majorarea tarifelor.
De partea cealaltă, directorul general interimar al Nova Apaserv, Gabriel Cîrlan, a precizat că această actualizare era absolut necesară pentru corelarea tarifelor cu rata inflației și cu noile costuri generate de manoperă, dar și noile prețuri la produsele utilizate în procesul de tratare și epurare a apei. „Chiar și cu aceste ajustări, noi ne plasăm sub prețul mediu pe țară. Dacă vorbim numai de Constanța sau de Buzău, județe de care îmi aduc aminte, acestea au prețuri mult mai mari decât noi, în condițiile în care volumul de apă vândut de către ei este mai mare de 5-6 ori sau chiar de 10 ori decât la Botoșani”, a spus Gabriel Cîrlan.
În schimb, unii consilieri județeni nu au privit cu ochi buni aceste creșteri de prețuri, însă nu prin prisma justificărilor economice, ci raportat la calitatea serviciilor oferite de operatorul de apă. Astfel, în unele localități furnizarea apei potabile este deficitară, iar în municipiul Botoșani avariile în rețeaua de distribuție nu mai contenesc.