Containerele pentru colectarea selectivă a hârtiei şi cartonului, realizate de către muncitorii Urban Serv, au fost amplasate în platformele de colectare a deşeurilor menajere. Bogdan Buhăianu, viceprimar al municipiului, a declarat că măsura şi-a dovedit eficienţa astfel că unele containere sunt golite de două ori pe zi. Edilul a explicat că mai sunt cetăţeni care pun lângă hârtie/carton şi pungile cu deşeuri menajere. Pentru eficienţa activităţii de colectare, viceprimarul a spus că trebuie respectată destinaţia containerelor.
Cele 12 modul realizate până acum au fost duse în rampe în ultimele zile. Gabriel Tanasă, directorul Urban Serv, a explicat că aceste module au fost puse în zonele aglomerate, acolo unde s-a constatat de-a lungul timpului că se aduna o cantitate mare de carton, respectiv lângă blocurile din aproprierea Palatului Administrativ, Sucevei, Piaţa Viilor, în spatele Magazinului Util etc.
Muncitorii Urban Serv realizează şi ţarcuri pentru PET-uri
Tot muncitorii societăţii realizează şi ţarcuri pentru colectarea PET-urilor. „Durează cam două zile să facem un astfel da ţarc şi cam tot în două zile se umple cu PET-uri”, a explicat Gabriel Tanasă.
Modulele de hârtie – carton costă 2.000 de lei, în timp ce un ţarc pentru PET-uri costă aproximativ 1.000 de lei. „Modulele şi ţarcurile realizate de noi sunt o soluţie de moment, până ce municipalitatea va achiziţiona noi containere. Noi ne dorim ca până va achiziţiona primăria alte module, cetăţenii să fie obişnuiţi cu colectarea selectivă”, a mai spus Gabriel Tanasă.
Colectarea selectivă a deşeurilor are rezultate bune în cartierele cu case din municipiul Botoşani. Proprietarii primesc saci pentru hârtie/carton şi PET-uri de la Urban Serv. De două ori pe lună, în baza unui grafic anunţat de Urban Serv, echipele Urban Serv ridică sacii cu hârtie/carton şi PET-uri. Muncitorii Urban Serv nu ridică sacii în care se află, pe lângă deşeurile reciclabile şi resturi menajere.
„Cetăţenii sunt dispuşi să colecteze selectiv”
Pe 29 aprilie, când au fost prezentate modulele realizate de muncitorii Urban Serv, primarul Cosmin Andrei a declarat că botoşănenii vor să colecteze selectiv deşeurile, dar au nevoie de infrastructură. „Nu mai vor aceeaşi maşină de la Urban Serv care să amestece deşeurile selective cu deşeurile menajere. S-au separat aceste fluxuri şi funcţionează atât în platformele din condominii, cât şi la case”, a spus primarul municipiului.
Edilul a anunţat că va fi extins şi sistemul de supraveghere video a platformelor unde se colectează deşeurile, deoarece imaginile colectate de camerele amplasate deja printr-un proiect pilot au constituit suportul pentru o colectare şi o organizare mai bună a activităţii Urban Serv. „Intenţionăm să mai montăm astfel de camere, dar aşteptăm oportunităţi cu fonduri europene pentru că avem un Program Naţional de Redresare şi Rezilienţă, care va pune accent tocmai pe respectul pe care-l acordăm faţă de mediu”, a mai precizat atunci primarul municipiului.