În şedinţa de astăzi, 11 mai, consilierii municipali nu au reuşit să ajungă la un consens în privinţa votării bugetului de venituri şi cheltuieli al Modern Calor. Asta după ce proiectul a mai fost amânat o dată după ce Raluca Curelariu, consilier USR – PLUS, a propus ca salariile la această societate să fie majorate doar pentru personalul de execuţie.
Consilierul Cătălin Flutur a anunțat că se abține de la vot deoarece proiectul de buget nu are avizul Consiliului de Administraţie de la Modern Calor. „O să mi se spună probabil că nu mai există CA, însă, conform legii, CA există la Modern Calor până în momentul în care numim administratori provizorii. Vizavi de amendament, este un act clar de discriminare. Potrivit legii, cel care stabilește politica salarială este managerul societății, noi putem doar să aprobăm suma introdusă în buget. Sub nici o formă nu putem să spunem cine ia și cine nu ia banii”, a precizat Cătălin Flutur. Fostul primar s-a referit la amendamentul formulat de primarul Cosmin Andrei, care vizează ca doar personalul de execuţie să beneficieze de majorarea salarială de 5%.
Buget construit pe o majorare a tarifului care urmează să fie votată
La rândul ei, Raluca Curelariu a anunţat că Florin Sandu, directorul general al Modern Calor, i-a comunicat că la partea de venituri, bugetul societăţii este construit luând în calcul o majorare a tarifului între 5 şi 7,5%, pentru care urmează să solicite votul consilierilor locali. „La un buget înainte știi veniturile și după aia construiești, nu presupui că va accepta CL o majorarea tarifului”, a spus ea.
Cum şedinţa a fost organizată online, intervenţiile aleşilor locali au fost cu întreruperi, calitatea transmisiunii live lăsând mult de dorit.
„Suntem în luna mai şi societăţile CL nu au buget”
Viceprimarul Liviu Toma a afirmat că în 10 ani de administrație publică nu a întâlnit o situație în care o societate să vină în plen cu un buget neavizat de CA. „Eu ştiam că există CA, oameni cu experienţă şi chiar nu înţeleg de ce nu avem acest aviz. Trebuie să fim cu atât mai mult atenţi, să nu facem greşeli, care să ne coste mai târziu”, a spus Liviu Toma.
Primarul Cosmin Andrei a reacţionat, arătând că aleşii locali îşi exprimă refuzul de a vota proiecte, „sub umbrela justificării că aceste proiecte nu sunt legale”. „Suntem în luna mai și societățile CL nu au buget și au nevoie de investiții. Acesta este motivul pentru care am insistat cu proiectele privind societățile comerciale din subordinea CL. Înțeleg și motivația politică și faptul că veniți cu amendamente pentru că s-a modificat configurația politică a CL”, a spus Cosmin Andrei. Edilul a dat asigurări că va iniţia un proiect de hotărâre pentru şedinţa ordinară de la finele acestei luni, pentru numirea administratorilor provizorii la Modern Calor.
Şi Eugen Ţurcanu a arătat că bugetul nu poate fi votat fără avizul CA-ului de la Modern Calor. „O să ajungem iar peste zece ani să ne acuze alţii că ce am făcut acum, cum se arată acum cu degetul către 2010. Trebuie să respectăm un pas procedural pentru că o să ajung să dau eu cu subsemnatul, nu domnul primar”, a concluzionat Eugen Ţurcanu.
Proiectul de hotărâre a fost respins, întrunind nouă voturi pentru, două împotrivă, 11 abțineri și un vot neexprimat. Aleşii locali au cerut ca proiectul de buget să fie refăcut, iar directorul Florin Sandu să vină la prima şedinţă ordinară pentru a răspunde la întrebările consilierilor.
„Nu avem CA şi deci nu avem de la cine lua aviz”
Contactat telefonic, Florin Sandu a explicat că proiectul de buget nu are avizul CA-ului deoarece mandatul acestei structuri de conducere s-a încheiat în martie 2021. „Nu avem CA şi deci nu avem de la cine lua aviz. Activitatea societăţii se desfăşoară în condiţii normale, dar avem nevoie de CA pentru că sunt destule documente care trebuie aprobate de această structură”, a spus oficialul.