Caz neobișnuit în municipiul Botoșani, unde un bărbat plecat la muncă în străinătate a fost dat dispărut de familie, după ce nu a mai primit vești de la el de aproape opt ani. Sesizarea din partea rudelor a ajuns la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) în cursul zilei de luni, 10 mai a.c., iar botoșăneanul a fost dat în consemn. Totodată, polițiștii au declanșat procedurile de căutare, fiind solicitat și sprijinul populației.
Potrivit informațiilor oficiale, Cătălin Octavian Chelaru are 43 de ani și este plecat de aproape 15 ani în străinătate. O bună perioadă de timp, el păstrat legătura cu familia, vorbind periodic cu cei de acasă. Din anul 2013 însă, el nu a mai putut fi contactat și nici nu a mai luat legătura cu rudele.
Bărbatul are o înălțime de circa 1,75 metri, o greutate de aproximativ 80 kg, este blond și are ochii căprui. Doar că aceste semnalmente sunt vechi, iar bărbatul este posibil să-și fi schimbat inclusiv fizionomia în tot acest răstimp. Polițiștii au făcut însă apel și la populație, în speranța că cineva îl va recunoaște și va putea oferi mai multe informații despre el. „Cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană sunt rugați să apeleze 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție”, a arătat Delia Nenișcu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani.
Cât privește perioada destul de mare de la ruperea legăturilor și până la sesizării poliției, deocamdată nimeni nu a oferit explicații. Dar nu este singurul caz de acest gen. În noiembrie 2020, un dorohoian Niculae Pînzaru, a fost dat și el dispărut de familie după rudele nu au mai primit vești de la el o perioadă îndelungată. Bărbatul a plecat la muncă în Belgia, în 2008, menținând permanent legătura cu familia sa până în anul 2015. Din luna mai 2015 nu a mai contactat familia și nici aceștia nu au mai reușit să ia legătura cu bărbatul. Polițiștii spun că în unele situații disparițiile sunt sesizate întrucât cei din familie trebuie să rezolve din punct de vedere juridic mai multe aspecte, cum ar fi custodia copiilor sau regimul proprietății, însă procedurile de căutare sunt declanșate imediat, luându-se inclusiv legătura cu autoritățile străine, dacă se cunoaște statul în care cel căutat s-ar putea afla. Însă, la fel de adevărat este și faptul că polițiștii mizează și pe impactul pe care îl au rețelele de socializare, informațiile de acest tip fiind distribuite în zeci de grupuri, iar cei dispăruți sunt mai ușor de localizat.
În august 2020, de exemplu, polițiștii au fost anunțați că o femeie din satul Mlenăuți, comuna Hudești, a plecat la muncă în străinătate în septembrie 2004, iar de atunci nu a mai luat legătura cu familia. Botoșăneanca, se stabilise în Sicilia, iar timp de trei luni a ținut legătura cu familia, prin intermediul telefonului. Ulterior, ea nu a mai sunat în țară, iar cei rămași acasă nu au mai primit nicio informație despre ea. În tot acest timp, nimeni nu a sesizat autoritățile, deși rudele au luat în calcul tot felul de scenarii. Una dintre fiicele botoșănencei nu a mai răbdat și a mers la poliție, unde a anunțat dispariția. În urma mediatizării cazului, femeia a fost găsită în Italia, a vorbit la telefon cu fiica ei, dar a refuzat să revină în țară, întrucât și-a refăcut viața în Peninsulă. Polițiștii spun că în astfel de situații ei nu pot să facă mai mult, întrucât cei dați dispăruți nu pot fi forțați să revină în familiile lor. În schimb, informațiile obținute pot ajuta rudele să clarifice anumite chestiuni.