Un bebeluş cu afecțiuni cardiace a fost preluat de o ambulanţă cu medic venită din Turcia, care l-a transpotrat apoi la un spital universitar pentru operaţie.
Fetiţa, născută pe data de 5 februarie anul acesta, din sarcină gemelară, a fost diagnosticată cu o afecțiune gravă, imediat după naştere. Prima fetiţă din sarcină s-a născut prin naştere naturală, nu s-a ştiut că sunt gemene, iar la 20-25 minute s-a intrat în operaţie cezariană de urgenţă, fiind extras şi al doilea bebeluş, o fetiţă de 2200 grame, fără semne vitale, cu scor 0-1. La 7-8 minute, după ventilaţie cu presiune pozitiva, intubaţie, masaj cardiac extern, inimia copilului a început să bată pentru prima dată. Iar la 12 minute a început să respire sporadic. Abia la 24 de ore copilul a început să resire normal, motiv pentru care, timp de cinci zile, micuţa a respirat pe aparatul de ventilaţie mecanică.
Din păcate, medicii specialişti au observat prezenţa unor convulsii din primele ore de viaţă, ceea ce le-a dat de bănuit că existau probleme din cauza minutelor în care nu a respirat, la naştere.
Pe tot timpul internării, copilul a prezentat o stare generală gravă, cu semne de encefalopatie hipoxic ischemică de gradul 3, adică privarea creierului de oxigen, fapt ce i-a afectat mai multe funcţii neurologice. În acel moment, în ajutorul familiei copilului a sărit asociaţia Salvează o Inimă, botoşăneanul Vlad Plăcintă reuşind să strângă, în timp record, suma de 24.000 de euro, pentru ca micuţa să fie transportată la Spitalul Universitar Koc din Istanbul, Turcia. Pentru ca micuţa să ajungă în Turcia, o ambulanţă cu medic şi asistent, din Istanbul, a ajuns sâmbătă dimineaţă la Maternitatea din Botoșani, de unde a preluat fetiţa şi pe mama ei „Copilul a fost transferat pentru investigaţii suplimentare şi proceduri de recuperare neuro-motorie în încercarea de a recupera perioada în care creierul a fost fără oxigen”, a precizat medicul primar neonatolog Carmen Zaboloteanu, şeful secţiei de neonatologie din cadrul Maternităţii Botoșani.
Autosanitara cu micuţa pacientă a făcut aproape 24 de ore pe drum, cu o escală la un spital din Bucureşti, unde au fost schimbate tuburile de oxigen, micuţa fiind dependentă de oxigen pe timpul transportului. Potrivit mamei, aceştia au ajuns cu bine şi au fost internați în spitalul din Turcia, unde urmează să se stabilească o schemă de tratament.