Tun de aproape 30.000 de euro din partea conducerii Consiliului Județean, care a decis să cumpere laptop-uri pentru toți cei 33 de consilieri județeni. Afacerea a fost perfectată la sfârșitul lunii februarie a.c., în urma unei achiziții directe bazată pe o selecție de oferte. Denumită „achiziție sistem videoconferință”, afacerea se referea la achiziționarea unor servicii de teleconferință, nu doar de dispozitive, suma estimată fiind de 122.400 lei. Astfel, potrivit reprezentanților CJ, au fost două oferte – una de la operator de servicii mobile Orange, iar a doua de la o firmă din județul Cluj.
În caietul de sarcini se făcea referire însă și la 33 de terminale de tip laptop, care ar fi trebuit să vină echipate cu sistemul de operare Windows 10 home și instalat programul Microsoft Bussines 365 Basic, urmând să fie configurate și pentru Microsoft Teams în vederea realizării videoconferințelor, cu profil separat pentru fiecare utilizator.
Oferta câștigătoare a fost cea venită din partea Orange, respectiv 122.245,2 lei fără TVA, cu 154,8 lei mai puțin față de suma estimată de CJ.
Contract de zeci de mii de euro
Contractul a fost semnat, iar per total ar fi vorba de 145.471,788 lei cu TVA, adică 29.567,43 euro, valoare calculată la un curs BNR de 4,92 lei pentru un euro. O sumă considerabilă pentru orice agent economic, darămite pentru o instituție publică care trăiește mai mult din sumele repartizate din bugetul de stat. „Contractul se întinde pe o perioadă de 24 de luni și reprezintă de fapt doar contravaloarea serviciilor oferite în cadrul abonamentului Colibri Dinamic 25. Plata se face în 24 de rate lunare egale, ca la orice abonament Orange”, a precizat Marius Ilincaru, purtător de cuvânt în cadrul cabinetului președintelui CJ Botoșani.
Potrivit acelorași surse, abonamentul prevede trafic de date mobil, 25 GB pe lună, viteză de download de 500 Mbps, viteză de upload 150 Mbps, traficul de documente fiind securizat, operatorul asigurând licențele Microsoft necesare precum și posibilitatea de a face video și audioconferințe în sistem securizat.
Investiţia este tardivă
Revenind la suma în lei, ar veni o medie de 4.408,236 lei/consilier. Dacă se merge pe 24 de luni, înseamnă un serviciu lunar de 183,67 de lei adică 37,48 euro lunar la o rată de schimb de un euro la 4,9 lei, adică 30 de euro fără TVA. Aici intră abonamentul de 25 de euro, plus 5 euro licența pentru sistemul de operare Windows și programul Microsoft. Prin urmare, lunar, CJ va trebui să plătească către operatorul Orange o factură de 1.236,84 euro. Asta pentru ca cei 33 de consilieri județeni să poată deține un laptop.
Care va fi avantajul, este greu de spus. Asta pentru că între timp pandemia a scăzut din intensitate, rata infectărilor cu SARS-CoV-2 scade și prin urmare ședințele CJ se pot desfășura fizic, așa cum s-au derulat în ultimele două luni. Prin urmare, dacă în trecut poate o astfel de investiție se justifica, având în vedere contextul pandemic, acum achiziția pare tardivă.
„Necesitatea achiziționării laptopurilor pentru consilierii județeni este stabilită, conform legii, de către autoritatea contractantă, în speță de către Consiliul Județean. În urma mai multor referate de specialitate făcute de reprezentanții Direcției Juridice și cei din cadrul Serviciului IT, care aveau la bază atât necesitatea de a trimite un volum tot mai mare de documente pentru ședințele ordinare și extraordinare, precum și a contextului epidemiologic actual, care a impus pentru o vreme desfășurarea ședințelor online, s-a luat decizia achiziționării laptopurilor pentru consilierii județeni. Astfel, în urma procedurii de achiziție publică s-a stabilit câștigătoare oferta înaintată de Orange România, care prezintă, pe lângă prețul cel mai mic și avantajul că se plătesc lunar doar serviciile oferite, laptopurile fiind incluse în acest preț. Terminalele au fost predate consilierilor județeni pe bază de proces verbal și vor fi returnate la finalul mandatului”, a arătat Doina Federovici, președintele CJ Botoșani.
„De când sunt consilier județean, eu am primit toate documentele pe email”
Cât de justificată a fost achiziția, rămâne de văzut. Asta pentru că, de regulă, consilierii județeni participă în medie la o ședință ordinară în fiecare lună. Prin urmare, avantajul ar fi că CJ nu mai trimite mapele cu proiectele de hotărâri și referatele de specialitate pe suport de hârtie, ci în format electronic. Doar că acest lucru se întâmpla și înainte, fără să mai fie nevoie de achiziția de laptop-uri. „De când sunt consilier județean, eu am primit toate documentele pe email. Am dorit să scot ceva la imprimantă, am scos pe cheltuiala mea”, a spus consilierul județean PNL, Viorel Iliuță.
„Eu unul am refuzat să primesc acest laptop”
De altfel, de la izbucnirea pandemiei, consilierii județeni au atras atenția că ședințele CJ derulate în sistem videocoferință trebuiau să fie publice, și nu organizate pe platforma securizată a Serviciului de Telecomunicații Speciale, măcar cu participarea presei. În plus, pentru limitarea costurilor, s-a propus achiziționarea unui abonament pe o platformă de tip ZOOM, MEET sau TEAM, care presupunea un cost lunar de modic de numai 4 – 5 euro, în condițiile în care fiecare consilier județean deține un echipament personal (n.r. – laptop sau alt dispozitiv gen desktop sau tabletă), inclusiv abonament de date.
„Vreau să vă spun că eu unul am refuzat să primesc acest laptop achiziționat de conducerea executivă a CJ. Și nu sunt singurul întrucât mai am doi colegi din Comisia pentru activități economice, buget, finanțe, Agnes Mihaela Holca și Sorin Cornilă, care au refuzat și ei să preia aceste laptop-uri. Nu știu câți au refuzat în total, însă, din câte am înțeles ar mai fi încă doi-trei consilieri județeni care au procedat la fel”, a adăugat Viorel Iliuță.
Doar că cei din conducerea CJ nu a agreat niciodată această idee, mergând pe securizarea conexiunii online. De ce, este greu de spus în condițiile în care este vorba de o instituție publică și prin urmare actul decizional trebuie să fie transparent. „Posibilitatea ca fiecare consilier să-și folosească propriile terminale a fost analizată la nivelul Consiliului Județean și s-a ajuns la concluzia ca pentru siguranța documentelor care se transmit către consilieri și a ședințelor online să se achiziționeze laptopuri de serviciu, care, în principiu, ar trebui utilizate de către colegi doar în acest scop, nu și în interese personale”, a spus Doina Federovici, președintele Consiliului Județean.
Asta în condițiile în care toate proiectele de hotărâri, deciziile luate și ordinele emise trebuie publicate oricum pe site-ul instituției.
Pe de altă parte, este ciudat că, în timp ce mai marii județului fac tot posibilul să mai cheltuiască niște bani în plus, inventând tot felul de motive, atunci când elevii au fost aruncați în învățământul online nimeni nu a ridicat problema legăturilor securizate. La fel, nimeni nu i-a întrebat pe elevi și pe profesori dacă au dispozitive sau nu, dacă au internet acasă și dacă vor să facă orele în sistem videoconferință. S-a pus în practică și cu asta basta. Cine nu a avut cu ce, a trebuit să se adapteze sau să caute singuri soluții.