Cererea pentru miei de la ciobanii din Botoșani este foarte mare, iar foarte mulți doritori se află pe lista de așteptare, cu toate că județul are cea mai mare capacitate de abatorizare. Specialiștii spun că fermierii botoșăneni asigură peste o treime din necesarul de carne al României.
Creșterea oilor este o tradiție în județul Botoșani, iar acum, în preajma Sărbătorilor Pascale, tot mai multe persoane vor să cumpere carne de miel. Specialiștii de la Direcţia Sanitar-Veterinară din Botoşani, spun că de Paşti vor fi sacrificaţi peste 10.000 de miei. Chiar și în aceste condiţii, cererea este foarte mare.
Botoșănenii sunt trecuți pe listele de așteptare
Potrivit adevărul.ro, ciobanii abia pot face faţă cererii, aşa că au liste de aşteptare încă din luna martie. Anul acesta, însă, programările au început să se facă mai târziu. „Îi trecem la catastif şi de Paşte au mielul dorit. Cam aşa stă treaba. Sunt multe cereri, aşa este tradiţia şi toată lumea vrea un miel de la stână. Anul acesta au început mai greu programările. Nu mai este siguranţa zilei de mâine cu virusul ăsta. Dar vânzarea merge bine până la urmă. Noi îi trecem la caiet şi în preajma Paştelui au mielul, cu greutate cerută”, a precizat un crescător de oi din nordul județului pentru adevărul.ro.
Mai mult de 30% din carnea aflată în galantarele din România vine de la Botoşani. Autorităţile sanitar-veterinare spun că Botoşaniul are cea mai mare capacitate de abatorizare din România.
„Botoșaniul deține abatoare cu o capacitate care ne poziționează în topul naţional”
Potrivit adevărul.ro, miei şi bovinele sunt sacrificate în cinci abatoare. „Botoşani deţine cinci abatoare cu o capacitate care ne poziţionează în topul naţional. Peste 30% de carnea aflată la retaileri, hipermarket-urile din România este din Botoşani. Numai la bovine, să zicem, media pe abator este de 4.000 de bovine sacrificate pe lună”, delcară Mihai Ţurcanu, directorul DSVSA Botoşani. Tot şeful DSVSA precizează că la Botoşani, numai de Paşte vor fi sacrificaţi peste 10.000 de miei. Mielul de Paşte ideal, spune şi Ionică Nechifor, trebuie să aibă minimum nouă kilograme şi maximum 20 de kilograme, în carcasă. „Atunci au gustul acela deosebit”, a precizat Ionică Nechifor, directorul Staţiunii de Cercetare Popouţi.
Preţul mieilor variază între 10 şi 20 de lei pe kilogram, în viu. Carnea de miel, în schimb, ajunge la 25-28 de lei kilogramul în piețele botoșănene, iar în supermarket-uri până la 30 de lei kilogramul.