duminică, aprilie 6, 2025
AcasăLocal BTApa gratis din rețeaua de irigații refuzată de fermieri

Apa gratis din rețeaua de irigații refuzată de fermieri

Suprafețele de teren irigate din județul Botoșani continuă să fie foarte mici. Liviu Ștefan, directorul Filialei Botoșani a Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) spune că, deși unitatea deține cinci amenajări pregătite pentru irigații, cu o suprafață pregătită pentru irigat de 6.133 de hectare, nu există solicitări din partea fermierilor.

„La această dată, Agenția Teritorială ANIF Botoșani are în derulare trei contracte multianuale și șase contracte sezoniere încheiate cu societăți comerciale și persoane fizice. Suprafața contractată pentru irigații până la această dată este de 3.844 de hectare, cu un volum de apă de 4.932,7 mii metri cubi”, a precizat Liviu Ștefan.

Numărul mic de solicitări surprinde și mai mult în condițiile în care apa pentru irigații este livrată în continuare gratuit de ANIF până în punctele de udare. „Cu toate acestea, o mare parte dintre potențialii beneficiari din zonele de irigare invocă costurile mari pentru echipamentele de udare”, a adăugat Liviu Ștefan, șeful Filialei ANIF Botoșani. Prin urmare, unitatea va asigura servicii pentru doar o treime din suprafața amenajată netă pentru irigații, care este de aproape 11.300 de hectare.

Sub 0,01% din suprafaţa agricolă a judeţului este irigată 

Raportată la totalul terenurilor agricole din județ, suprafața irigată reprezintă o parte infimă, sub 0,01 la sută. Astfel, potrivit directorului Direcției Agricole Botoșani, Cristian Delibaș, numai suprafața de însămânțări în campania de primăvară totalizează 227.228 hectare, dar la aceasta se adaugă culturile deja înființate în toamna lui 2020.

Diferențele foarte mari dintre suprafețele cultivate și cele irigate cu ajutorul ANIF, dar și lipsa de solicitări din partea fermierilor, i-a atras atenția prefectului județului, Dan Nechifor, care a propus inițierea unei campanii de promovare a serviciilor asigurate de ANIF.

„De fiecare dată când avem întâlniri cu fermierii, poate ar fi bine să le aducem aminte de irigații. Să veniți, să le prezentați datele”, i-a transmis prefectul directorului filialei ANIF. Asta pentru că imaginea contrastează puternic cu o altă realitate din acest colț de țară.

Când vin diferite delegații în județ, noi le spunem că avem a doua suprafață din țară ca luciu de apă. Adică avem apă cât să ne ajungă. În schimb, anul trecut am plătit despăgubiri pentru secetă pentru 90.000 de hectare”, a adăugat prefectul Dan Nechifor, care a lăsat de înțeles că situația din acest punct de vedere poate nu este gestionată așa cum trebuie.

 

 

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
0.7 ° C
2.7 °
0.6 °
78 %
0.9kmh
100 %
D
5 °
lun
4 °
mar
8 °
mie
6 °
J
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Pentru cei care uită cam repede prin ce-am trecut e necesară o excursie la gară.

EDITORIAL

Unul dintre subiectele dezbătute în cea mai recentă ședință a CL Botoșani a avut ca … „obiecte ale muncii”, două clădiri istorice, de patrimoniu,...

EPIGRAMA ZILEI

Când s-a întors din armată Nu a mai găsit-o fată; Azi, alt șoc l-a dărâmat: A găsit-o, dar ... băiat!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...