Prezenți astăzi la Instituția Prefectului pentru a discuta despre măsurile ce trebuie luate în perioada sărbătorilor pascale, în contextul pandemiei de Covid-19, preoții botoșăneni au invocat o sumedenie de probleme care ar exista în cimitirele din municipiu. Aceștia au arătat că unele alei dintre locurile de veci au dispărut pur și simplu, fiind transformate în locuri de înhumare, în timp ce altele s-au îngustat extrem de mult. „Abia mai reușește să se strecoare o singură persoană pe acolo”, a precizat un preot paroh. Totodată, reprezentanții Protopopiatului au invocat faptul că în cimitire nu există toalete publice și nici măcar rețele de alimentare cu apă menajeră așa încât oamenii să se poată spăla pe mâini. „Oamenii merg la cimitir, dar nu există toaletă publică. Unde să meargă, între morminte ?! Înțelegem că este contracost, dar se pot găsi soluții”, au arătat aceștia. O altă problemă ar fi arborii crescuți pe locurile de veci sau între morminte. Pentru a-i degaja, aparținătorii celor decedați trebuie să plătească, pentru tăierea arborilor fiind nevoie inclusiv de avize sau de autorizații.
Problemele ridicate de preoți l-au surprins inclusiv pe prefectul județului, Dan Nechifor, care a precizat că este pentru prima dată când aceste aspecte sunt semnalate în mod public, dar a anunțat că va demara o serie de discuții, aceste aspecte căzând în sarcina administrației publice locale și implicit a serviciului din cadrul Primăriei Botoșani care a preluat administrarea cimitirelor. La rândul ei, Monica Adăscăliței, directorul DSP Botoșani, s-a autosesizat cu privire la lipsa măsurilor de igienă în cimitire și a precizat că Inspecția Sanitară va declanșa o serie de acțiuni pentru intrarea în legalitate. Inclusiv șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență, colonelul Dan Decebal Muraru, a anunțat că va lua legătura cu unitatea care se ocupă cu administrarea cimitirelor pentru identificarea unor soluții. „Trebuie să ne întrebăm cum vor arăta aceste cimitire în viitor, peste 10 sau 20 de ani. Cred că acest lucru ne arată că este nevoie de un nou cimitir în municipiul Botoșani. Că va fi public sau privat, nu știu dacă contează, dar este nevoie de așa ceva”, au spus preoții.
În cadrul întâlnirii, reprezentanții structurilor MAI, prefectul județului, Dan Nechifor, dar și directorul DSP Botoșani, Monica Adăscăliței, au făcut un apel public, atât față de preoți, cât și față de enoriașii care vor participa la slujbele religioase oficiate cu prilejul sărbătorilor pascale, pentru respectarea normelor de protecție, în vederea limitării efectelor pandemiei de Covid-19. Preoții vor trebui să permită accesul în lăcașurile de cult a unui număr restrâns de persoane, astfel încât să se păstreze distanțarea fizică și să se respecte capacitatea maximă admisă. Totodată, persoanele care vor fi în interiorul bisericilor sau mănăstirilor vor trebui să poarte obligatoriu mască de protecție. Atunci când slujbele vor fi oficiate în aer liber, enoriașii vor trebui să respecte și aici distanța fizică, dar și celelalte reguli de protecție, masca fiind și în acest caz obligatorie. „Trebuie să facem un efort comun pentru ca aceste măsuri și reguli să fie respectate. În acest fel, încercăm să intrăm într-o așa-zisă normalitate, inclusiv cu ajutorul dumneavoastră”,le-a transmis preoților prefectul județului, Dan Nechifor, care aadăugat că județul se află pe un trend descendent în ceea ce înseamnă incidența îmbolnăvirilor. La rândul ei, Monica Adăscăliței a rugat ca preoții să transmită mesajul autorităților către enoriași, întrucât cuvântul lor contează foarte mult în relația cu credincoșii. În urma discuțiilor care au avut loc, preoții au precizat că se vor implica în luarea tuturor măsurilor necesare.