Scandal uriaș la Primăria Știubieni, care s-a lăsat cu percheziții și o anchetă a poliției. Totul a plecat a început anul trecut, după alegerile locale din septembrie 2020, când noul primar ales, Pavel Ștefanache, care a lucrat peste 25 de ani în cadrul Direcției Finanțelor Publice, a preluat mandatul. Atunci a fost găsit un raport al Curții de Conturi în care se menționa faptul că nu există niciun inventar al bunurilor deținute de primărie. Prin urmare, în prima ședință a Consiliului local au fost stabilite două comisii, una de inventariere a patrimoniului comunei, iar cealaltă de inventariere a bunurilor. Doar că, în urma verificărilor făcute în teren, membrii comisiei de inventariere au constatat că mai multe bunuri care figurau în documente nu au fost identificate în realitate și prin urmare au încercat să discute cu fostul primar, Sebastian Merticariu, pentru a clarifica situația, însă fără succes.
În aceste condiții, reprezentanții Primăriei au sesizat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ), care, în baza documentelor transmise, a declanșat o anchetă. „Noi nu am încercat decât să aducem lucrurile pe făgașul normal pentru că ne obligă legea, Nu ne așteptam ca situația să ia o asemenea întorsătură”, a spus actualul primar al comunei Pavel Ștefanache. Cert este că, în urma sesizării făcute, cazul a fost preluat de polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice (SICE), care au inițiat imediat o serie de investigații, cercetările derulându-se sub aspectul comiterii infracțiunii de delapidare. Astfel, în cursul zilei de joi, 22 aprilie a.c., polițiștii din cadrul SICE au pus în executare cinci mandate de percheziție domiciliară, pe raza comunei Știubieni. Potrivit reprezentanților IPJ Botoșani, perchezițiile au avut loc la mai multe spații aparținând unor persoane care ar fi avut legătură cu ancheta declanșată în acest caz. „În urma activităților desfășurate la locațiile vizate au fost identificate bunuri mobile care interesează cauza, fiind ridicate în vederea continuării cercetărilor. Prejudiciul estimat, cauzat prin activitatea infracțională, este de peste 100.000 de lei”, a precizat Delia Nenișcu, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Botoșani.
Una dintre percheziții ar fi avut loc la locuința fostului primar, dar și în mai multe locații folosite de acesta, anchetatorii încercând să identifice un utilaj de deszăpezire, mai multe piese de mobilier, profile PVC, bunuri care nu s-au mai regăsit în inventarul Primăriei. Deși reporterii „Monitorul de Botoșani” au încercat să afle un punct de vedere din partea fostului primar, Sebastian Merticariu, acesta nu a putut fi contactat nici măcar telefonic, având telefonul închis sau fiind în afara zonei de acoperire a rețelei de telefonie. Cert este că, în actualul stadiu al anchetei, fostul primar nu are nicio calitate procesuală, întrucât cercetările polițiștilor au loc „in rem”, adică față de faptă, nu față de autori. Prin urmare, indiferent de suspiciuni și informațiile vehiculate, până la pronunțarea unei eventuale sentințe definitive acesta va beneficia de prezumția de nevinovăție. „Cercetările continuă pentru identificarea tuturor persoanelor implicate în activitatea infracțională și tragerea acestora la răspundere penală potrivit vinovăției lor”, a adăugat Delia Nenișcu, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Botoșani.
Însă, în urma perchezițiilor efectuate joi, polițiștii au luat și mai multe declarații, inclusiv de la o parte dintre localnici, care ar putea deține informații în legătură cu cele întâmplate.